Jeff Widener/AP/Ritzau Scanpix
Tank Man

Vad hände med mannen med påsarna på Himmelska fridens torg?

Den 5 juni 1989 sätts stridsvagnar in för att kväsa en gigantisk demonstration i Peking. Med matpåsar i händerna gör en man motstånd mot en av världens mäktigaste arméer.

En kolonn med stridsvagnar rullar längs den breda boulevarden i Peking, när en ensam man kliver fram och ställer sig i vägen för den första stridsvagnen. Pansarbjässen stannar några meter från mannen, och i några sekunder står mannen och stridsvagnen stilla, avvaktande.

Kolonnen av stridsvagnar står stilla. Den främre vagnen girar åt höger för att köra förbi mannen, men han tar ett par steg åt sidan och ställer sig i vägen igen.

VIDEO: Se mannen med påsarna spärra vägen för stridsvagnarna

Video

Armén dödade civila

Det är den 5 juni 1989, och mannen framför stridsvagnen, senare känd som ”Tank Man” eller ”den okände rebellen”, hade stoppat en av världens största arméer – om än endast i några minuter. Bilder av den trotsige mannen spreds snabbt över världen och han blev en symbol för kinesernas kamp för frihet.

Stridsvagnarna som mannen hejdade hade dagen innan krossat en stor protest mot Kinas kommunistregim.

I sju veckor hade demonstranter samlats på Himmelska fridens torg i Peking och krävt politiska reformer, innan armén gick till angrepp och öppnade eld mot de civila. Resultatet blev flera tusen döda.

VIDEO: Massakern på Himmelska fridens torg

Video

Mannens öde är ett mysterium

Mer än tre decennier senare är ”den okände rebellens” identitet och öde fortfarande en olöst gåta.

Enligt vissa källor greps mannen och avrättades efter demonstrationerna. Journalisten Jan Wong har dock talat med regeringskällor och påstår att den kinesiska regimen inte känner till identiteten på ”den okände rebellen”, som fortfarande sägs leva i Kina. Sydkoreanska nyhetsmedier har dock rapporterat att mannen efter protesterna flydde till Taiwan.

Jiang Zemin, generalsekreterare för Kinas kommunistparti från 1989 till 2002, uttalade sig år 2003 om mannen. Jiang Zemin påstod att mannen ”aldrig greps” och tillade: ”Jag vet inte var han är nu.”