Svenskarna som emigrerade till Tyskland
Tiotusentals svenskar utvandrade på 1800-talet till Tyskland i jakt på arbete. Det handlade om de fattigaste på landsbygden som inte hade råd med en biljett till Amerika. I dag är denna emigration i stort sett bortglömd.

Amanda Charlotta Augustdotter (tvåa från höger) var en av alla svenskar som utvandrade till Kiel.
De flesta svenskar känner till utvandringen från Sverige till Nordamerika under andra hälften av 1800-talet och början av 1900-talet. Mindre känt är att många svenskar vid samma tid emigrerade till grannländerna Danmark och Tyskland.
Enligt den statliga Emigrationsutredningen (verksam 1907–13) flyttade 26 528 svenskar till Tyskland under perioden 1861–1910. Men det är en grov underskattning, menar vissa forskare. Den tyske historikern Claudius Riegler beräknar att mellan 40 000 och 100 000 svenskar utvandrade till landet.
FÅ SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV – KLICKA HÄR!
De flesta kom från Blekinge och Halland, samt Kronobergs och Kristianstads län. Svenskarna var den första stora etniskt sammanhållna invandrargruppen i Tyskland. De skulle senare följas av andra nationaliteter.
Arbetsvandring till norra Tyskland
En anledning till svårigheten att bestämma antalet emigranter, och orsaken till att Rieglers beräkning har så stor spännvidd, är problemet att skilja mellan utvandrare och så kallade arbetsvandrare. Under 1800-talet och början av 1900-talet sökte sig många människor från magrare delar av landet till rikare jordbruksbygder för säsongsarbete.
På liknande sättfanns det en rörelse över gränserna mellan Sverige och grannländerna. I södra Sverige var det inte ovanligt att arbetsvandrare begav sig till Danmark eller till norra Tyskland för att hitta försörjning, och många blev kvar där – kanske hade de hittat en äktenskapspartner eller ett arbete som inte var säsongsbundet.
I Emigrationsutredningens statistik är dessa arbetsvandrare bara delvis medräknade. En annan anledning till osäkerheten är brister och inkonsekvenser i prästernas noteringar i kyrkböckerna, särskilt när det gäller människor som rörde sig mellan Sverige och grannländerna.
Missväxt i södra Sverige
Den första stora svenska utvandringsvågen ägde rum 1867–69 och huvudorsaken var missväxten och den svåra efterföljande nöden. Hela landet var drabbat, inte minst de magra skogsbygderna i västra Blekinge och i grannlänen Kronoberg och Kristianstad.
I Kyrkhult i Blekinge, för att ta ett exempel, förstördes hela den förväntade rågskörden vid midsommartid 1867 av en svår hagelskur. Och så skulle det fortsätta, med regn vid fel tid, kyla, frost och torka.
Organisten J P Källqvist i Lösen förutspådde i en inlaga till Blekinge läns hushållningssällskap att ”skogsbygden ganska snart blifver ett stort fattigsamhälle där endast nöd, brott och elände kunna trifvas”.