Achille (1871-1945) Beltrame/Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Bombdåd

Vem låg bakom den första bilbomben?

Efter att ha bett fredagsbön är sultan Abdülhamid II på väg mot sin karet när han stoppas av en ämbetsman. Några sekunder senare genljuder Konstantinopels gator av en explosion.

Den 21 juli 1905 hördes ljudet av en explosion i stadsdelen Besiktas i Konstantinopel (dagens Istanbul) när miljonstadens gator blev skådeplatsen för en politisk sammansvärjning.

Målet för attacken var den osmanske sultanen Abdülhamid II, som i vanlig ordning hade besökt moskén Hamidiye för att be fredagsbön. Efteråt var regenten på väg mot sin karet när han stoppades av en högt uppsatt ämbetsman som ville ställa en fråga.

Sultan Abdülhamid II

Abdülhamid II visade sig bli den siste osmanske sultanen med verkligt politiskt inflytande.

© Topkapı Palace

Sultan utsätts för kupp

Osmanska rikets storhetstid är över sedan länge när sultan Abdülhamid II tar över makten i det enorma landet. Han försöker reformera riket, men det slutar med att han kastas ut.

Medan de båda männen samtalade hördes ett kraftigt dån. Rök och krutlukt spreds från platsen där sultanens karet stått och väntat. Om Abdülhamid II inte hade stoppats av ämbetsmannen skulle han själv ha suttit i sin vagn. Då hade rikets sultan sprängts i bitar.

Sultanen slapp undan bombdöden

Bakom bombdådet låg gruppen Armeniens revolutionära federation (ARF), som kämpade för en självständig armenisk stat. Gruppen bildades år 1890 som en reaktion på de förföljelser och massakrer som armenierna i ökad omfattning utsattes för i Osmanska riket.

ARF:s dödsfiende var Abdülhamid II, som gett klartecken för massakrerna. Gruppen började därför planera ett attentat mot den avskydde sultanen.

Talat Pasha

Talat Pasha, som i praktiken styrde Osmanska riket under första världskriget, tillät folkmordet på armenierna.

© Library of Congress

Armenierna hämnades folkmordet

På den ödesdigra dagen parkerades en vagn med cirka 120 kilo sprängmedel och en tidsinställd utlösare utanför moskén nära sultanens karet. Trots noggrann planering kom sultanen undan med livet i behåll. Historiens första bilbomb dödade emellertid 26 andra personer som råkade befinna sig på platsen.