Mystisk tunnel utgrävd under Konstantinopels första jättekyrka

Arkeologer har avslöjat hemliga rum och en tunnel under en 1 500 år gammal kyrka i Istanbul. Kyrkan var stadens stolthet – tills den plundrades och förstördes av korsriddare.

Sankt Polyeuktos-kyrkan

Arkeologerna tror att de hemliga rummen under Sankt Polyeuktos-kyrkan är nästan 1 500 år gamla.

© Istanbul Metropolitan Municipality

Under ruinerna av den enorma Sankt Polyeuktos-kyrkan i Istanbul har turkiska arkeologer grävt ut mystiska underjordiska rum och en tunnel, som de tror är omkring 1 500 år gammal.

Syftet med de dolda strukturerna är en gåta, men de var av allt att döma en del av den stora kyrkan ovanför. Kyrkan var i många är en imponerande byggnad i Konstantinopel (det gamla namnet på Istanbul), som då var huvudstad i Bysantinska riket, samt kristendomens globala centrum.

Den underjordiska konstruktionen består av två stora rum med en tunnel mellan, och den verkar ha hört ihop med kyrkans prothesis – kammaren vid sidan av altaret, där bröd och vin förbereddes enligt den bysantinska kyrkans religiösa föreskrifter.

Delar av de underjordiska rummen är enligt arkeologerna fortfarande dekorerade med mosaiker och tillhuggna marmorblock.

Sankt Polyeuktos-kyrkan

Arkeologerna vet inte vad rummen användes till, men de satt uppenbarligen ihop med kyrkan ovanför. Här syns kyrkans altare från det underjordiska rummet.

© Istanbul Metropolitan Municipality

Korsfarare plundrade kyrkan

De underjordiska rummen upptäcktes ursprungligen under utgrävningar i samband med ett vägbygge på 1960-talet, men de förseglades igen, när området skulle bebyggas.

De gamla ruinerna var i många år bortglömda och förföll allt mer, men förra året påbörjade Istanbuls kommun ett omfattande projekt, som ska göra om ruinerna till en turistattraktion.

Sankt Polyeuktos-kyrkan uppfördes under åren 524–527 under kejsar Justinianus, en av Bysantinska rikets mäktigaste kejsare. När kyrkan var färdig var det den största och mest storslagna i Konstantinopel, men kejsar Justinianus var inte färdig med att bygga, och tio år senare överträffades den av katedralen Hagia Sofia, som i dag gjorts om till en moské.

Markuskyrkan i Venedig

Stora delar av Sankt Polyeuktos-kyrkan plundrades av korsfarare och står nu på andra håll i Europa. Här de så kallade Pelarna från Akko, som står i Venedig.

© Jean-Pol GRANDMONT

I dag återstår endast ruiner, men experter tror att Sankt Polyeuktos-kyrkan var överdådigt dekorerad och kan ha haft en tidig kupol i en design som fungerade som ett slags prototyp för den mer berömda Hagia Sophia.

Kyrkan övergavs på 1000-talet efter att den skadats svårt i ett jordskalv. Den förstördes slutgiltigt under det blodiga fjärde korståget år 1204, då giriga korsfarare attackerade och plundrade Konstantinopel i stället för Jerusalem – deras ursprungliga mål.

Korsriddarna stal delar av kyrkan, fraktade hem dem och placerade dem på andra kyrkor så långt bort som i Barcelona och Wien. Kyrkans båda överdådigt dekorerade pelare – kända som Pilastri Acritani eller ”Pelarna från Akko” – ingår nu i Markuskyrkan i Venedig.

Efter att osmanerna erövrat Konstantinopel år 1453 uppfördes det byggnader på ruinerna av Sankt Polyeuktos-kyrkan utan hänsyn till kyrkans betydelse.

Därför är det anmärkningsvärt att de underjordiska rummen har överlevt i 1 500 år – inte minst med tanke på de många jordskalven i området. Det tyder enligt arkeologerna på att de konstruerats för att stå emot naturkrafter av det slaget.

”Istanbul har drabbats av dussintals skalv de senaste 1 500 åren. Trots det kan vi se att denna struktur har klarat sig genom samtliga. Det är något vi borde ta lärdom av”, säger Mahir Polat, vice generalsekreterare i Istanbuls storkommun.