Turkiets historia

Hagia Sofia omvandlades från kyrka till moské, när osmanerna år 1453 erövrade Konstantinopel.

Turkiets historia

Turkiet har en lång och händelserik historia. Osmanska riket grundades i dagens Turkiet och dominerade Mellanöstern och stora delar av Europa i mer än 600 år. Dessförinnan var Konstantinopel i mer än tusen år huvudstad i Bysantinska riket. Allt det kan du hitta berättelser om här på VÄRLDENS HISTORIA.

Vi håller dig även orienterad om Turkiets nyare historia. Från grundandet av det moderna Turkiet under landsfadern Kemal Atatürk till det moderna Turkiet under Recep Tayyip Erdoğan.

Missa inte heller Turkiets forntid: från Göbekli Tepe till Kappadokiens underjordiska städer med 70 000 invånare och många andra höjdpunkter från Turkiets historia.
Sultanens harem.

Osmanska riket

Osmanska riket är sabelsvingande janitsjarer, sultanernas mystiska harem och 600 år av erövringar. Allt det och mycket mer skriver vi om i VÄRLDENS HISTORIA.

Osmanernas misslyckade belägringar av både Wien och Johanniterorden på Malta är något av det vi har historier om. Du kan även följa det avgörande sjöslaget vid Lepanto mellan Osmanska riket och ett antal sydeuropeiska sjömakter. Historien om den särskilda turkiska huvudbonaden, fezen, vars rötter sträcker sig till Osmanska riket, berättar vi naturligtvis också.
Sida 1 / 2