Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilka rullades i tjära och fjädrar?

Att doppa personer i tjära och fjädrar har varit ett känt straff sedan 1100-talet, och det är effektivt framför allt när offentlig förödmjukelse är syftet.

Shutterstock

Att doppas i tjära och rullas i fjädrar var känt som ett straff redan i 1100-­­­­talets England.

I ett dekret utfärdat 1189 av Rikard Lejonhjärta slår kungen fast att en soldat som stjäl från sina kollegor ska få håret avklippt och sedan få kokande tjära och en säck fjädrar hälld över sig.

Syftet med straffet var inte att döda den dömde, även om den kokande tjäran kunde resultera i svåra brännsår och blåsor.

Det verkliga straffet var den offentliga förnedring som offret utsattes för, när han misshandlades och släpades halvnaken genom staden.

Tjära och fjädrar var därför ett vanligt straff för att peka ut en person som på något vis hade brutit mot ­samhällets normer.

Engelska kolonisatörer tog med sig tjära och fjädrar till Nordamerika, där straffet fick sin storhetstid.

I synnerhet under det amerikanska frihetskriget (1775–83), då kolonisatörerna gjorde uppror mot Storbritannien, tog rebel­lerna ofta till tjäran, när de skulle straffa bland annat tullare och skatteindrivare som arbetade åt britterna.

Så sent som på 1970-talet straffade den paramilitära organisationen IRA irländska kvinnor som dejtade brittiska soldater med tjära och fjädrar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj