Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Direkt efter att det amerikanska inbördeskriget var över blev den randiga fångdräkten standard i alla USA:s fängelser.

Samhälle - Traditioner

Varför var fångdräkterna randiga?

Hur kommer det sig att fångar alltid var iförda randiga dräkter förr i tiden?

Den klassiska svart- och vitrandiga fångdräkten har sitt ursprung i 1800-talets USA. Idén var att det skulle vara lätt att spåra fångar som rymt i de iögonfallande dräkterna. De utmärkande kläderna skulle även symbolisera skammen av att ha överträtt samhällets lagar.

Ränder har nämligen ända sedan medeltiden förknippats med något dåligt. I sånger, dikter och böcker från denna period porträtterades samhällets utstötta ofta i randiga kläder. Det gällde alla från skökor, kättare och spetälska till judar och fritänkare. Även djävulen avbildades ibland i randiga kläder.

Djävulska ränder

Det var därför en stor skandal när en grupp munkar från karmelitorden år 1254 återvände från det Heliga landet till Europa iklädda randiga dräkter. Folk gjorde narr av munkarna och beskyllde dem för att gå i den ondes ledband. Som en direkt följd av detta förbjöds samtliga religiösa ordnar att bära randigt.

I slutet av 1700-talet för­sökte franska revolutio­närer göra ränder till något positivt genom att bära randiga byxor i trikolorens färger. Men i USA höll myndigheterna fast vid idén om ”skammens ränder” i fängelserna. Först i början av 1900-talet avskaffades de randiga fångdräkterna. I dag har flera amerikanska fängelser emellertid infört dem på nytt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj