© Shutterstock
Samhälle - Traditioner

Varför äter man gås på mårtensafton?

Vem är Mårten och varför firas han i november varje år? Och hur kommer gåsen in i bilden?

Munk ville inte bli biskop

Idag är framförallt i Skåne man firar mårtensafton med svartsoppa, gås och äppelkaka. Men förr i tiden firades dagen i hela Sverige.

Bakgrunden till firandet kan spåras ända tillbaka till 300-talet då invånarna i den franska staden Tours skulle välja en ny biskop. De flesta stöttade den gode munken Martin. Men Martin, som blivit till Mårten på svenska, var inte intresserad av titeln.

Gömde sig bland gässen

Därför gömde han sig bland gässen för att slippa undan, men fåglarnas kackel avslöjade Martin som hittades och tvingades bli biskop.

Sitt fromma sinne till trots ville Martin hämnas, något som de högljudda gässen fick märka av. Han krävde att hans undersåtare varje år skulle slakta och äta minst en gås var.

Kakor och kastanjer

Medan vi i Sverige minns den motstridige munken med gåsamiddag firas Mårten på andra sätt i runtom i världen:

  • Holländska barn knackar dörr och får godis
  • Polackerna äter en speciell croissant
  • Slovakerna ger presenter till alla som heter Martin
  • Tyskarna går i tåg, tänder brasor och äter kringlor
  • Irerna slaktar en tupp och stryker dess blod över huset
  • Sicilianare äter aniskakor och dricker vin
  • Maltesiska barn får en påse med frukt och nötter
  • Portugiserna äter rostade kastanjer
  • Spanjorerna slaktar en gris till vintern
  • Kroaterna välsignar och dricker av årets vinskörd

Läs också:

Traditioner

Därför firar vi Halloween

4 minuter
Traditioner

Fastlagen firades med orgier och upptåg

5 minuter
Traditioner

Internationella kvinnodagens historia

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!