Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tysk affisch för Internationella kvinnodagen, 8 mars 1914, som kräver kvinnlig rösträtt.

Samhälle - Traditioner

Internationella kvinnodagens historia

Internationella kvinnodagen har en hundraårig historia och grundläggs i den socialistiska kampen för kvinnors rösträtt. Senare kom den röda stämpeln att tvättas bort.

Kvinnor krävde rösträtt

1910 hålls en socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn där man proklamerar för kvinnlig rösträtt och inrättade en dag till stöd för idén. Åren som följer fortsatte man att fira dagen på varierande datum under våren i flera länder, i Sverige från 1912.

Den ryska revolutionen splittrar arbetarrörelsen och det är den kommunistiska grenen som 1921 fortsätter firandet av dagen och även fastställer datumet 8 mars. I länder med fascistiskt och nazistiskt styre under mellankrigstiden och andra världskriget förbjuds den så kallade "röda dagen". Medan den i Östeuropa och Sovjetunionen blir en officiell högtidsdag.

Internationella kvinnodagen blir FN-dag

Först 1977 blir kvinnodagen internationell på global nivå, när FN förordar ett allmänt firande. Sedan dess har firandets socialistiska stämpel tonats ner och fått en mer generell liberalistisk prägel och numera uppmärksammas dagen även av opolitiska kvinnoorganisationer.

Läs också:

Traditioner

Därfor är första maj arbetarnas internationella kampdag

1 minut
Traditioner

Därför är fredagen den trettonde en otursdag

5 minuter
Traditioner

Doppad i tjära och rullad i fjädrar

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj