Historiska måltider: Från orgier till fine dining
Romarna lade sig till bords i hämningslösa matorgier, medan 1700-talets kungliga åt från guldtallrikar, så att hovet kunde beundra deras raffinerade matvanor.

Romarnas middagar var sociala begivenheter som höll på i flera timmar.
Romarriket: Måltiden demonstrerade överflöd och status
De rikaste romarna intog måltiderna liggande på divaner som ställdes upp i en hästskoform kring bordet.
De tog mat från stora fat och lade på mindre tallrikar. Middagsgästerna åt maten antingen med fingrarna eller med en sked.
Måltiden var ett sätt att demonstrera rikedom och status, därför var rätterna överdådiga.
För gästernas del handlade det om att äta så mycket som möjligt och det var också fint att dricka rikligt med vin som blandades med vatten innan det serverades.
Matsvinn var inget romarna tyckte om, utan gästerna fick ta med sig resterna hem. Ben och andra rester kastade man direkt på golvet.
Kvinnor åt under äldre tider för sig själva, men under åren före år noll blev det vanligare att kvinnor och män satt till bords och intog måltiderna tillsammans.
Fördel: Måltiderna var en grund för gemenskap Romarna såg allvarligt på gästabud där man fick möjlighet att tala om både familj och affärer.
Nackdel: Matsvinn och illamående hörde till Överätning var vanligt förekommande. Under större måltider kräktes gästerna ofta.