Spöke med vitt lakan i skog

Därför firar vi Halloween

Traditionen kring Halloween kan härledas till kelternas nyårsfest. De klädde ut sig för att skrämma bort onda andar.

Traditionen kring Halloween kan härledas till kelternas nyårsfest. De klädde ut sig för att skrämma bort onda andar.

Shutterstock

När är det Halloween?

Halloween firas varje år den 31 oktober och är från början en keltisk tradition, som kom till USA med de hedniska kelternas ättlingar.

Vad är Halloween?

Halloween var kelternas nyår

Omkring 800–900 f.Kr. firade kelterna under dagarna kring den 31 oktober nyår. De kallade festen Samhain, och det var en markering av att skörden och sommaren var slut.

För kelterna bjöd festen på en kuslig och skrämmande upplevelse. Kelterna ansåg att de döda på årets sista dag reste sig från graven för att hemsöka de levande och hitta vägen till dödsriket.

Därför gjorde kelterna allt för att skrämma gengångarna. På kvällen klädde folket ut sig för att lura de onda andarna.

Kvinna håller ett ljus på en pumpa
© Shutterstock

Masker och annan förklädnad skulle få de hemsökande döda att tro att kelterna precis som de hade återuppstått från de döda och skulle lämna dem i fred.

De satte eld på rovor om de använde som lyktor för att hålla andarna på avstånd. De ställde ut mat på de dödas gravar, så att de inte skulle bosätta sig någon annanstans.

Trots att det var en skräckfylld kväll för kelterna, var tillställningen samtidigt en fest, då de tog farväl av året som gått och hälsade det nya året, nya liv och ljusare tider välkomna.

De tände ett stort bål – som samtidigt kunde hjälpa till att skrämma i väg de ovälkomna andarna.

Pumporna ersatte rovor

De irländska immigranterna och ättlingarna till kelterna tog med sig traditionen till USA när de kom dit på 1800-talet.

Men i Amerika växte det inte lika mycket rovor som irländarna varit vana vid från sitt hemland.

I stället bekantade sig de nya bosättarna med pumpan och på så sätt uppstod traditionen att skära ut ansikten och sätta in ljus i pumpor den 31 oktober.

Pumpa utanför dörr med anledning av Halloween

De irländska immigranterna behövde vara kreativa, eftersom det inte fanns lika gott om rovor i USA som i hemlandet. Därför blev pumpor ett alternativ. I dag dekorerar många sina hus med utskurna pumpor vid Halloween.

© Shutterstock

Enligt en vissa traditioner har pumpan en speciell betydelse. Irländarna trodde nämligen att en man utan huvud skulle resa sig från graven och hugga huvudena av de levande för att sätta på sig själv.

Därför placerade irländarna en pumpa med ett ljus på gravarna för att skrämma bort den huvudlösa mannen.

Vad är skillnaden mellan allhelgonaafton och Halloween?

Allhelgonaafton delar namn med Halloween

Allhelgonaafton blandas ofta ihop med Halloween och det är inte så konstigt, eftersom ordet Halloween kommer från "All-Hallow-Even" och faktiskt betyder "alla helgons afton".

Under den katolska medeltiden inföll alltid allhelgonaafton dagen innan allhelgonadagen den 1 november, det vill säga samma dag som Halloween inträffar i dag.

Medeltidens människor var övertygade om att de döda på den här dagen skulle resa sig från skärselden för att hemsöka jorden.

Även om de två dagarna har flera likheter ska de inte förväxlas med varandra, eftersom Halloween härstammar från kelterna och inte från kyrkan.

Dessutom var Allhelgonaafton en festdag för alla de helgon som inte hade fått någon egen helgdag, vilket gav upphov till namnet "Alla helgons dag".

År 1770 flyttades Allhelgonadagen till den första söndagen i november och har blivit en minnesdag för de kristna döda.

Traditioner under Halloween

Barnen tog över traditionerna kring Halloween

Till Halloween vandrar barnen från hus till hus för att få godis och ropar "bus eller godis".

Den här seden är troligtvis den enda kristna traditionen, eftersom den eventuellt har uppstått efter den kristna Alla själars dag, som tog sin början 998.

Dagen firades alltid den 2 november med själamässor för kristna martyrer.

I en önskan att kunna utplåna den keltiska seden om att sätta ut mat till de döda, gav kyrkan en dag om året tiggare lov att be om en "själakaka" från invånarna.

Men andra menar att den här seden har uppstått mot bakgrund av kelternas mat till de döda eller de irländska skådespel från medeltiden, då de gick från dörr till dörr.

Oavsett varifrån seden härstammar är det först på senare tid som den har utvecklats till en barnlek.

Barn leker med äpplen vid Halloween

Utöver "bus eller godis" förekommer även andra lekar under Halloween. Många barn ägnar sig till exempel åt "fånga äpplet", då en hink fylls med vatten och äpplen. Deltagarna ska sedan plocka upp äpplena med hjälp av enbart munnen.

© Shutterstock

Den följer samma mönster som de skräckinjagande förklädnader som irländarna tog med sig till USA på 1800-talet.

Vid den tiden var USA kraftigt indelat i olika samhällsskikt och därför såg de vuxna förklädnaden som en möjlighet att festa och bryta normer.

Men även där övertog barnen traditionen efterhand som samhället i USA blev alltmer jämställt, så att det inte längre fanns behov av masker för de vuxnas utsvävningar.

Först på 1990-talet började Halloween sprida sig till Norden och i dag är det bara en rolig festkväll och handlar inte längre om att hålla borta onda andar, som det gjorde i den keltiska traditionen.