NECA

Därför är fredagen den trettonde en otursdag

Sedan antiken har fredagen den trettonde förknippats med otur och ondska. Här är sju orsaker till att fredagen den trettonde är ett otursförföljt datum.

Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag.

I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar och romarna korsfäste Jesus på långfredagen.

Talet 13 är ett olycks­bådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

Kombinationen av fredag och talet 13 upp­märksammades först år 1907 då romanen Friday the 13th kom ut i USA. I dag är boken glömd men datumets onda rykte lever vidare och varje gång den olycksaliga kombinationen inträffar kan vad som helst hända ...

Här är några skrämmande exempel på hur fredagen den 13:e har hemsökts av ondska genom historien - från börskrascher till dubbla flygkrascher och heavy metals födelsedag.

Tempelriddarna går under fredagen den trettonde

I början av 1300-talet smidde Frank­rikes kung Filip den sköne en ondskefull plan.

Kungen stod i bottenlös skuld till de mäktiga tempelriddarna, som under kors­tågen i Mellanöstern hade blivit makalöst rika. Kungen sökte nu ett sätt att bli av med sina kreditorer.

Fredagen den 13 oktober år 1307 slog Filip till och lät arrestera tempelriddare över hela Frankrike. Kungens ursäkt var påhittade rykten om att tempelriddarna under sin vistelse i Mellanöstern hade börjat tillbe hedniska avgudar.

Jacques B.de Molay in Paris verbrannt

Tusentals parisbor samlades för att se på när tempelriddarnas stormästare brändes på en liten ö mitt i Seine.

© Scanpix/AKG-Images

Filip hade inga bevis, men genom tortyr lyckades kungens män tvinga hundratals riddare att erkänna sig skyldiga till kätteri. Samtidigt tvingade kungen påven Clemens V att stötta processen mot riddarna och upplösa orden.

År 1314 brändes tempelriddarnas siste stormästare Jacques de Molay på bål i Paris.

Tyskland kollapsar

Efter förlusten i första världskriget befann sig Tyskland i ett ekonomiskt kaos med galopperande inflation.

Från mitten av 1920-talet upplevde tysk ekonomi emellertid ett kraftigt uppsving, och många spekulerade ohämmat i aktier.

Adolf Hitler

Efter kraschen år 1927 tappade många tron på bättre tider. Det drog nazisterna fördel av.

© Polfoto/Ullstein Bild

Fredagen den 13 maj 1927 sprack finansbubblan. Den tyska aktiemarknaden kollapsade i det som gick till historien som "Svarta fredagen". Kollapsen var det första varslet om den stora depression som skulle drabba hela världen på 1930-talet.

Den ekonomiska katastrofen i Tyskland blev avgörande för Adolf Hitlers framgångar och att miljontals vanliga tyskar skulle gå med i nazistpartiet.

Två flygkatastrofer samma dag

Den 12 oktober 1972 lyfte ett litet plan från Montevideos flygplats i Uruguay. Många av de 45 personerna ombord var medlemmar i ett rugbylag på väg till en turnering i Chile. Planen mellanlandade i Argentina.

Dagen efter fortsatte flygningen. Det var fredagen den 13 oktober. Efter några timmar kraschlandade planet i Anderna, men det var bara början på de överlevandes prövningar, för det fanns ingen proviant ombord.

Flystyrt

År 1972 störtade två plan i var sin del av världen på samma dag – fredagen den 13 oktober.

© Polfoto

Över två månader efter olyckan räddades 16 som överlevt katastrofen. De hade överlevt genom att äta sina döda med­passagerare.

Samma fredag som olyckan i Anderna inträffade störtade ett ryskt Iljusjin Il-62-plan, när det skulle landa i Moskva. Alla 176 ombord dödades.

Även om detta var en mycket större tragedi än olyckan i Anderna, blev Iljusjin Il-62-händelsen snart en av historiens glömda flygkatastrofer.

Australien brinner fredagen den trettonde

Fredagen den 13 januari 1939 bröt en av historiens värsta skogsbränder ut i den australiska delstaten Victoria.

Under de följande dagarna förtärdes 20 000 kvadratkilometer av eldhavet, och inemot tre fjärdedelar av delstaten Victoria försattes i totalt kaos.

Förfärade australiensare ser på hur en jättelik skogsbrand härjar i delstaten Victoria fredagen den 13 januari 1939.

© Victorian Government Library Service

Den kommission som undersökte branden efteråt skrev i sin rapport att ”det såg ut som om hela landet hade stått i lågor”.

Hela 3 700 byggnader försvann i branden: bostäder, fabriker och sågverk, men det värsta var de 71 människoliv som gick till spillo i katastrofen. Dagen blev känd som ”Black Friday”.

Två amiraler dog samma dag

Slaget om Guadalcanal 1942 hade en avgörande betydelse för kriget i Stilla havet. Det blodiga slaget slutade med seger för amerikanerna, men triumfen fick en bitter eftersmak. Det var fredagen den 13 november 1942.

För första gången i USA:s militära historia stupade två amiraler samma dag. Amiral Callaghan dödades på fartyget "San Francisco". Strax därpå dog även amiral Scott på flaggskeppet "Atlanta".

Svenskt spionplan försvinner spårlöst

Fredag den 13 juni 1952 var ett svenskt spionplan ute på uppdrag nära gränsen till Sovjetunionen. På eftermiddagen bröts radiokontakten.

Planet och de åtta besättningsmännen var spårlöst försvunna. Först 1991 erkändes nedskjutningen officiellt av Sovjet.

Vraket av DC-3:an och kvarlevorna av flera av besättningsmedlemmarna återfanns år 2003.

Heavy metal föds fredagen den trettonde

1960-talet fylldes med peace och flower-power, men 1970-talet bjöd på annat: Fredagen den 13 februari 1970 släppte bandet Black Sabbath sin debutskiva.

© Wikimedia Commons

Den präglades av åskmuller, kyrkklockor och mörka gitarrackord – det dunkla och ockulta. Heavy metal hade fötts och blev en enorm hit bland miljontals unga.