Sverige kartlagt sedan 1600-talet
Inget annat land har på samma systematiska sätt som Sverige kartlagt sina byar och gårdar. Över en miljon kartor finns bevarade från 1600-talet och framåt.

Karta över Skarpsundby i Uppland, 1639.
År 1628 var Sverige i början av sin stormaktstid och hade stora ambitioner. Men kunskaperna om hur landet såg ut var klena. Kungamakten behövde kartlägga vilka resurser som fanns i landet och Gustav II Adolf beslutade att bilda ett lantmäteri.
Utmaningen var enorm. Enligt instruktionen skulle lantmäteriet bland annat avmäta och kartlägga alla byar, städer, hamnar, gruvor, bergsbruk och alla sjöar och vattendrag som kunde vara till nytta. Idén var att man skulle kunna sitta på Stockholms slott, slå upp vilken by
i riket som helst och förstå hur det såg ut där.
Tre miljoner historiska kartor
De kartor som kom att framställas under 1600-, 1700- och 1800-talet kallas i allmänt tal historiska kartor. I dag finns närmare tre miljoner av lantmäteriets samlade kartor bevarade i landsarkivet i Härnösand och i Riksarkivet i Arninge.
Många är digitaliserade och fritt tillgängliga på nätet. Därtill finns många, många tusen militära och civila kartor i andra statliga arkiv och otaliga kartor i privat ägo.
Mats Höglund är arkivarie på Riksarkivet och expert på historiska kartor. Han har i många år arbetat med kartmaterialet, och talar om ett fantastiskt källmaterial.
– Det finns inget annat land som har haft en centralt styrd lantmäterifunktion ända sedan 1600-talet, och som så systematiskt har kartlagt marken på by- och gårdsnivå, säger han.
Det finns många andra länder som var tidigare med kartläggningar – till exempel Nederländerna, England och Danmark – men då handlade det om enstaka kartor.