Sagorna speglade Elsa Beskows uppväxt
Tanterna Grön, Brun och Gredelin gjorde succé i barnboks-Sverige. Inspirationen kom från Elsa Beskows mamma och mostrar som hon växte upp med i storfamilj.

Elsa Beskow med barnbarn 1936.
Välartade barn i idylliska miljöer, blommor och blad på sköna sommarängar, sedelärande berättelser. Det förknippar många med Elsa Beskow (1874–1953) och hennes bilderböcker. Men Elsa var ingen rar sagotant, utan radikal för sin tid – hon utmanade både kyrkan och skolväsendet. Hon till och med ifrågasatte kärnfamiljen.
Elsa Beskow skrev och tecknade ur barns perspektiv och lät de vuxna framträda som deras jämlikar i leken och fantasin, men även som förebilder. Därför missade många – eller valde att bortse ifrån – att hon alltid tog barnens parti och att den stränge Farbror Blå inte var någon hjälte utan en företrädare för den gamla auktoritära ordning som hon ville bort ifrån.
Farbror Blå var morbror Eugen
De kulörta tanterna var i verkliga livet Elsa Beskows mor Augusta och hennes systrar Amalia och Berta. Farbror Blå, som försökte få ordning på tanterna, var hennes morbror Eugen, litterärt skolad och vän med August Strindberg.
Tillsammans med dessa nära släktingar växte Elsa upp i ett lätt anarkistiskt kollektiv och fick tidigt se kvinnor som klarade sig fint – eller i alla fall hankade sig fram – utan män.
Elsa uppfostrades inte, hon ”uppmostrades”, med Ellen Keys berömda ord. Det var en fri och fantasifull värld, där pengarna tröt men där det alltid fanns plats för historier och musik. Men riktigt så var det nu inte från början.
Modern född utom äktenskapet
Elsas föräldrar var Bernt Maartman (1841–89), en grosshandlare av norsk köpmannasläkt från Bergen, och Augusta Fahlstedt (1850–1915), dotter till en viktualiehandlare från Åtvidabergstrakten och hans hushållerska. En ”oäkting”, liksom hennes fem syskon, och ett tvillingpar som dog vid födseln.
Att en förmögen man hade en relation med sin hushållerska var inte ovanligt i Stockholm i mitten av 1800-talet. Det rådde ett stort kvinnoöverskott, var kamp om anställningarna och lönerna var låga. Unga kvinnor utnyttjades.