Shutterstock

Vikingapakt avslöjar: Ryssland är inget riktigt land

APRILSKÄMT: Ett sensationellt fynd i de statliga ryska arkiven tyder på att landet i själva verket borde lyda under Ukraina.

Ryssland tillhör Ukraina.

Det sensationella påståendet kommer från den engelske medeltidsforskaren och experten på rysk militär historia Valentine Zachary från Aberdeen Centre for Russian and East European History efter upptäckten av ett tusen år gammalt dokument i de statliga ryska arkiven.

I flera år har Valentine Zachary haft ett unikt tillstånd att gå igenom de gamla ryska arkiven, och medan kriget rasat i Ukraina har han hittat något extraordinärt.

Han har nosat reda på en bortglömd trohetspakt från år 1022, i vilken den dåvarande prinsen av Novgorod, Vladimir den vise, svär evig trohet och underkastelse till Kievrikets regent Volodymyr den store. Kievriket, eller Kievrus, regerades från huvudstaden Kiev och kan jämföras med dagens Ukraina, medan Novgorod låg i dagens västra Ryssland och omfattade bland annat Moskva.

De båda länderna har i åratal bråkat om vilket land som är den rättmätiga arvtagaren till medeltidens mäktiga Kievrus. Riket grundades på 800-talet av ruserna, som sannolikt härrörde från Sverige. Ryska historiker har dock länge vägrat att erkänna att ruserna var svenska och att landet har lytt under Ukraina.

Kievrikets regent Volodymyr den store var känd för sitt stora mod, oavsett hur överväldigande motståndet var.

© Johannes Gehrts & VÄRLDENS HISTORIA

Det nyupptäckta dokumentet kommer att ge nytt bränsle åt debatten, och under presskonferensen i dag sa Valentine Zachary:

”Jag visste att världen aldrig skulle få se detta dokument om den ryska regeringen fick reda på att jag hade det. Lyckligtvis kunde jag smuggla ut det genom att gömma det i min väska bland en massa 10-rubelsedlar. De är så lite värda nu att tulltjänstemannen inte ens brydde sig om dem.”

Det ryska Institutet för Rysslands ärorika förflutna har kontaktats för en kommentar, men en talesperson meddelar att de ”inte kommenterar förrädisk, antirysk propaganda, och för övrigt har de ryska säkerhetstjänsterna övervakat floden Volga i åratal och aldrig sett några vikingar segla på den”.

Det är oklart om Rysslands president Vladimir Putin till följd av det nya avslöjandet kommer att erkänna den gamla trohetspakten och låta sitt land underkasta sig Ukraina.

Enligt Valentine Zachary är den historiska juridiken dock glasklar. ”Ingen kan fly från denna pakt, ingen kan fly från historien!” avslutade vikingaexperten, innan han lämnade dagens presskonferens till tonerna av det ryska punkbandet Pussy Riot.