kremlin.ru
Kabaeva och Putin

Vem är Putins flickvän?

År 2008 skrev en rysk tidning att Putin var otrogen mot sin hustru med en ung gymnast. Tidningen lades snabbt ner, men ryktena om Putins unga älskarinna ville inte dö.

Den 12 april 2008 publicerade den ryska dagstidningen Moskovsky Korrespondent en nyhet som skakade ryssarna. Enligt tidningen hade Rysslands president Vladimir Putinskilt sig från sin hustru sedan 25 år och planerade att gifta sig med sin 24-åriga älskarinna Alina Kabaeva.

”Putins innersta krets vet att han – precis som alla friska män – är svag för vackra, sportiga kvinnor”, skrev tidningen.

Både Putin och Kabaeva avfärdade historien, och redaktionen utsattes några dagar senare för en husrannsakan av personal från den ryska säkerhetstjänsten. En vecka efter publiceringen av nyheten lades tidningen ner, men skadan var redan skedd – och spekulationerna om Putins kärleksaffär med Alina Kabaeva blev allt fler. I synnerhet efter Putins skilsmässa 2013.

Alina Kabaeva

När Alina Kabaeva var yngre beskrevs hon ofta som ”Rysslands mest flexibla kvinna”.

© Karol Otero from Madrid

Flickvännen bor i Schweiz

Putin har aldrig bekräftat att han har ett förhållande med Alina Kabaeva och är känd för att värna om sitt privatliv. Den ryske ledaren ska ha sagt att han alltid har ”reagerat negativt på personer som med sina erotiska fantasier lägger sig i andras privatliv”.

Enligt anonyma källor inom de ryska medierna har Putin och Alina Kabaeva dock fått fyra barn tillsammans och har möjligen gift sig i en privat ceremoni. I dag bor barnen och Alina Kabaeva i Schweiz, medan Putin för krig i Ukraina.

Kvinnan i centrum för ryktena, Alina Kabaeva, är en framgångsrik före detta gymnast med två OS-, 14 VM- och 21 EM-medaljer i samlingen. Efter att hon vid 24 års ålder lämnat idrotten gav hon sig in i politiken och satt i åtta år i parlamentet för Putins parti.

Under samma period poserade hon lättklädd i en tidskrift, spelade en roll i en samurajfilm och försökte sig på en karriär som sångerska. Efter den politiska karriären blev hon chef för ett statligt mediekonglomerat, där hennes lön uppgick till motsvarande tio miljoner dollar om året.