grenadiermilitary.com
Ukrainska nazister

Varför kallar Putin ukrainarna för nazister?

Ukrainas regering är ”nynazistisk”, har Vladimir Putin hävdat. Kopplingen mellan ukrainare och nazister kan verka absurd, men experter tror att den ryske presidenten har en hemlig agenda.

Ukrainas regering är ”uppenbart nynazistisk”, ”pro-nazistisk” och kontrolleras av ”små nazister”.

Orden yttrades av den ryske presidenten Vladimir Putin, som både före och under den ryska invasionen av Ukraina vid flera tillfällen har jämfört ukrainarna med nazister och förkunnat att målet med invasionen är att ”avnazifiera” Ukraina.

Putins påstående kan verka ologiskt med tanke på att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har judisk bakgrund och hösten 2021 undertecknade en lag som ska stävja antisemitism.

Ukrainska nazister

Ett fåtal ukrainare samarbetade med nazisterna under andra världskriget, medan cirka fem miljoner ukrainare stred mot tyskarna.

© grenadiermilitary.com

Putin utnyttjar ryskt trauma

Enligt flera experter använder Putin medvetet ordet nazist för att utnyttja ryssarnas underliggande trauma från andra världskriget och på så sätt rättfärdiga sitt angrepp på Ukraina.

Läs också: Ukrainska och ryska – vad är skillnaden?

Genom att Putin målar upp ukrainarna som nazister framställs invasionen som en fortsättning av Rysslands kamp mot det onda. På det sättet hoppas Putin antagligen på att han ska kunna omsätta ryssarnas stolthet över segern i andra världskriget till stöd för hans invasion av Ukraina.

”Denna retorik bygger på felaktiga fakta, är moraliskt motbjudande och djupt stötande för minnet av nazismens miljoner offer och alla dem som tappert kämpade mot nazismen”, har omkring 150 ledande forskare inom folkmord och nazism skrivit i ett öppet brev som reaktion på Putins ord.

Forskarna understryker att Ukraina precis som andra länder också har ultranationalistiska och högerextrema grupper, men ”inget av detta rättfärdigar den ryska aggressionen och den lögnaktiga framställningen av Ukraina”, säger forskarna.