Vapenrustning krossade ekonomin
På pappret var Sovjetunionen en militär mastodont som var lika mäktig som ärkerivalen USA. Verkligheten var en helt annan: Kapprustningen under kalla kriget hade kostat en förmögenhet, medan andra sektorer saknade pengar vilket försvagat bland annat industriproduktionen som fick drivas med utslitna maskiner.
Även om den sovjetiska ekonomin under 1980-talet gick spikrakt nedåt kunde regimen inte ge upp i kapprustningen mot USA – trots att kostnaderna för militären var statens största utgiftspost.
Detta ledde till att Sovjetunionen lade tolv procent av sin bruttonationalprodukt (BNP) på militären medan amerikanerna nöjde sig med sex procent.
Den ekonomiska prioriteringen lönade sig dock på det militära området. När det gällde till exempel långdistansplan med kärnvapen hade Sovjetunionen år 1981 totalt 5000 exemplar jämfört med USA:s 4000.
Långtifrån alla gillade den ekonomiska prioriteringen. Den fick allvarliga konsekvenser för civilsamhället som saknade de konsumtionsvaror som fanns i Väst.
Reformerna hjälpte inte
Den svaga industrin kunde inte tillgodose efterfrågan på varor vilket ledde till extrem varubrist. Till exempel fick sovjeterna vänta 10–15 år på en ny bil eftersom bilindustrin bara producerade 45 % av efterfrågan.
När Michail Gorbatjov utnämndes till landets ledare och generalsekreterare för det kommunistiska partiet år 1985 såg han ingen annan utväg än att ge de sovjetiska republikerna större ekonomiskt självstyre.
Resultaten uteblev dock eftersom produktionen misskötts i årtionden och det var omöjligt att vända utvecklingen på så kort tid. Dessutom saknades utländsk valuta för att investera i nya maskiner.
Istället blottade Gorbatjovs reformer i slutet av 1980-talet bara regimens oförmåga att få industrin att producera de nödvändiga varorna.