Stalin mördade Lenin

En grupp forskare anser att Sovjetunionens grundare, Vladimir Lenin, dog av en ärftlig sjukdom – i kombination med en dödlig dos gift.

Den 21 januari 1924 dog sovjetstatens fader Vladimir Lenin. Han blev bara 53 år. Dödsorsaken var en kraftig stroke.

Obduktionen avslöjade att artärerna i Lenins hjärna var så förkalkade att det lät som att slå på sten när läkaren knackade på dem med en pincett. Ett internationellt forskarteam, som specialiserat sig på att utreda historiska dödsfall, anser dock att Lenin fick en del hjälp på traven med att ta sig till den andra sidan.

Enligt patologiprofessorn Harry Vinters vid University of California och den ryske historikern Lev Lurie led Lenin, liksom sin far och sina syskon, av extremt höga kolesterolhalter i blodet.

Kolesterolet ledde enligt forskarna till massiv åderförkalkning, vilket gjorde att Lening drabbades av stroke vid tre tillfällen åren före sin död.

Enligt Lenins läkarjournal drabbades han även av kraftiga kramper precis innan han dog, vilket inte är normalt för strokepatienter.

”Däremot kan nästan alla gifter orsaka kramper”, påpekar Harry Vinters.

Lenin ville sätta gränser för Stalin

Enligt historikern Lev Lurie kan Lenins efterträdare Josef Stalin ha bestämt sig för att mörda Lenin eftersom Stalin visste att Lenin planerade att begränsa hans makt.

”Stalin var fullkomligt skoningslös”, säger Lurie till New York Times. Detta skulle också kunna förklara varför Stalin aldrig tillät att man sökte efter gift i Lenins lik.