Smart porträttmålare lurade Lenin

Den kommunistiske ledaren lät måla ett jätteporträtt av sig själv, men på baksidan fanns en hemlig hälsning till diktatorn.

Bakom denna målning på Lenin hittade forskarna en stor överraskning.

© Pressefoto

År 2013 fick experterna på Stieglitz Art and Industri Academy i St. Petersburg något som verkade vara en helt vanlig uppgift. De skulle restaurera ett 2 x 3 meter stort porträtt av Vladimir Lenin målat år 1924 av konstnären Vladislav Izmailovich.

Men uppgiften skulle visa sig vara allt annat än vanlig. På baksidan av det stora porträttet fanns nämligen ett porträtt av Lenins ärkefiende: Rysslands siste tsar, Nikolaj II.

Dold bakom Lenins rygg

Lenin hade störtat tsaren från tronen sju år före den ryska revolutionen och året därpå dödades han. Kommunisterna försökte ihärdigt ta bort de avtryck han hade lämnat på det ryska samhället. Men denna gång har han alltså gömts bakom tsarens rygg. Bokstavligt talat.

De två ärkefienderna är också placerade på nästan samma plats på den stora duken.

Lenin och tsar Nikolaj II sida vid sida.

© Pressefoto

Tsarporträttet är målat av hovets favoritkonstnär Ilya Galkin Savich och forskarna tror att Izmalilovich fick uppgiften att måla över det gamla porträttet, men han valde istället att dölja det så att det inte skulle gå förlorat.

Favorit bland eliten - och bland kommunisterna

Före Oktoberrevolutionen målade Izmailovich för den ryska eliten, men trots det lyckades han göra sig en stor karriär efter revolutionen. Men något tyder alltså på att han också efter revolutionen sympatiserade med tsaren.

Dubbelporträttet finns att se i Stieglitz Art and Industri Academys entré.