VoidWanderer

Ryssland plundrar systematiskt ukrainska museer

Runt om i Ukraina stjäls museisamlingar – i synnerhet guld – och fraktas österut till Ryssland. Ingen vet var de hamnar.

I slutet av mars i år klev en grupp ryska soldater in på det kulturhistoriska museet i den ukrainska staden Militopol. Museet hyser bland annat en skatt bestående av ovärderliga guldföremål från skyternas rike, samt en större samling vapen och medaljer från andra världskriget.

Museets personal hade gömt skatterna i källaren under museet, men det tog inte ryssarna lång tid att hitta dem. Ryssarna sökte igenom samlingarna och valde ut 2 300 år gamla guldföremål, som fördes bort.

En av museets anställda, 60-åriga Galina Andriivna Kucher, som vägrade att hjälpa ryssarna, fördes senare bort från sitt hem och har inte synts till sedan dess. Flera andra anställda på museer i de ockuperade områdena har försvunnit på liknande vis.

Museet i Militopol som det såg ut innan den ryska invasionen inleddes.

© Shutterstock

Orcher stjäl Ukrainas guld

”Orcherna (ukrainskt slang för de ryska invasionsstyrkorna] har tagit vårt skytiska guld. Detta är en av de största och värdefullaste samlingarna i Ukraina, och vi vet inte vart de har fört den”, säger Melitopols borgmästare Ivan Fedorov.

Scenen upprepas överallt i de ockuperade områdena, där ryska soldater och rysk museipersonal systematiskt går igenom de ukrainska samlingarna och avlägsnar tusentals föremål, som många antar skickas till Ryssland. Ingen vet dock med säkerhet vart de tagit vägen.