Ivan Sablukov, Shutterstock, Johann Baptist von Lampi the Elder

Ryska soldater stjäl kejsarinnas älskare

Ryska soldater har under sina plundringar i Ukraina stulit några specifika mänskliga kvarlevor. På en kyrkogård i Cherson grävde de upp Katarina II:s älskare.

Under den ryska ockupation av den ukrainska Chersonregionen har Putins styrkor systematiskt länsat museer, kyrkor och arkiv på saker av historiskt värde. Senast har kvarlevorna av den ryske fältmarskalken Grigorij Potemkin (1739–1791) stulits.

”Vi har flyttat kvarlevorna av hans saliga höghet prins Potemkin från Sankta Katarinakatedralen samt monumentet vigt åt honom. Båda delar har flyttats till floden Dneprs östra strand”, säger Chersons proryske guvernör Vladimir Saldo till rysk tv.

Potemkin låg begravd i Sankta Katarinakatedralen i centrum av Cherson – staden han grundade 1778.

© Shutterstock

Utöver att Potemkin var en av Rysslands största strateger var han även känd för att ha haft en kärleksaffär med den ryska kejsarinnan
Katarina den stora.

Medan Potemkin var en stilig ung man överöste Rysslands mäktiga härskare honom med befordringar, rikedomar och titlar. Bland dessa var prins av Tysk-romerska riket och prins av det ryska imperiet.

Potemkin har stor symbolisk betydelse

Under kriget mellan Ryssland och Ukraina har kvarlevorna av Grigorij Potemkin fått ny symbolisk betydelse. Potemkin spelade nämligen en viktig roll under ryssarnas erövring av den omstridda Krimhalvön. Katarinas älskare ledde förhandlingarna med osmanerna, som 1783 lät Ryssland annektera Krim.

De ryska soldaterna länsade även två andra gravar av historisk betydelse: den ryske fältmarskalken Suvorov (1730–1800) och general Margelov (1908–1990).