Mikhail Svetlov/Getty Images
Putin spelar ishockey

Porträtt av Putin: Från fattig slagskämpe till rysk envåldshärskare

Som ung pojke drömde Vladimir Putin om att bli spion och tjäna Sovjetunionen. Drömmen gick i uppfyllelse 1975, men Putin var inte nöjd. Han ville nå toppen – och han skydde inga medel.

Kampsport räddade Putin från kriminalitet

Vladímir Vladímirovitj Putin föddes den 7 oktober 1952.

Den lille gossen med det ljusa håret och de kalla, blå ögonen växte upp under fattiga omständigheter på fjärde våningen i en liten lägenhet i Leningrad (i dag Sankt Petersburg), som han och hans föräldrar delade med två andra familjer.

Förhållandena i den blot 20 kvadratmeter stora lägenheten var förfärliga. Taket läckte, det fanns inget badkar eller varmvatten, och i huset kryllade det av råttor.

Samtidigt bar Putins föräldrar på psykiska och fysiska ärr, som det brutala kriget mot Nazityskland hade lämnat efter sig.

Som barn i efterkrigstidens sönderbombade Leningrad fick Vladimir Putin snabbt rykte om sig som en bångstyrig slagskämpe, som var oregerlig i skolan och slogs med betydligt större pojkar.

Vladimir Putin tycktes vara förutbestämd för en kriminell bana, men hans fallenhet för att slåss blev även hans räddning.

När Putin var elva år gammal började han med judo, och han har senare gett kampsporten äran för att han slapp ifrån det hårda livet på gatan.

Vladimir Putin som 6-åring 1958 med sin mor

Vladimir Putin med sin mor Maria Ivanovna Putina i Leningrad. Bilden är tagen i juli 1958, när Putin var nästan sex år gammal.

© Wikimedia Commons

Putin ville vara Rysslands James Bond

Det var emellertid inte enbart kampsport som intresserade den unge Vladimir Putin.

Som 15-åring såg han den populära sovjetiska filmen ”Skölden och svärdet”. Filmen följer den sovjetiske spionen Alexandr Belov, som under andra världskriget infiltrerar nazisternas SS och i det närmaste på egen hand räddar fosterlandet.

”Jag tyckte att det var fantastiskt att en man med sin insats kunde uppnå vad hela arméer inte klarade av. En spion kunde avgöra tusentals människors öde,” berättade Putin i biografin ”First Person” från år 2000.

”För 50 år sedan lärde Leningrads gator mig en regel: Om en strid inte kan undvikas ska man klippa till först.” Vladimir Putin
Scen från sovjetisk spionfilm: Svärdet och skölden.

Putin älskade spionserien Skölden och svärdet, i vilken en sovjetisk spion infiltrerar Nazityskland.

© SPUTNIK/Alamy Stock Photo

Vladimir Putin drömde om att bli Sovjets svar på James Bond och satsade stenhårt på att få jobb hos KGB.

När Putin 1975 var färdig med sina juridikstudier sökte han in på en KGB-skola. Där fick han en omfattande utbildning i kontraspionage och blev senare specialist på spionage i utlandet.

Medan Putin arbetade sig upp inom KGB i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet, mötte han den fem år yngre Ljudmila, som var flygvärdinna hos Aeroflot. De gifte sig 1983 och fick inom kort döttrarna Marija och Jekaterina.

Vladimir Putin hoppades bli stationerad i spionnästet Berlin, men hamnade i stället i östtyska Dresden 1985.

Med ett jobb som tolk som täckmantel arbetade han huvudsakligen med att bevaka nyhetsmedierna och samla pressklipp till KGB. Inte direkt något spionarbete som fick adrenalinet att flöda i ådrorna.

Murens fall 1989 satte abrupt stopp för Putins karriär i det nu forna DDR, och 1990 återvände Putin med familjen hem till ett Sovjetunionen på sammanbrottets rand.

”Jag sov med en pistol under huvudkudden. Sådana var tiderna”, sa Putin senare om livet i det våldspräglade Leningrad i början av 1990-talet.

Tillbaka i Leningrad tog Putins karriär emellertid fart, och på mindre än tio år gick han från underordnad KGB-officer till den högste ledaren i världens största land.

Kort om Vladimir Putin

Putins ålder

69 år. Född den 7 oktober 1952.

Putins födelseort

Leningrad – nu Sankt Petersburg.

Putins längd

170 cm.

Putins maka

Ljudmila Sjkrebneva (gifta 1983, skilda 2014).

Putins barn

Marija Putina (1985) och Jekaterina Putina (1986).

Fullständigt namn

Vladimir Vladimirovitj Putin

Jeltsin hjälpte Putin till makten

Som bekant går vägen till toppen ofta via mäktiga män, och på sin väg uppför Rysslands politiska rangstege var Vladimir Putin formidabel på att etablera kontakter med personer med makt.

Helt avgörande blev förhållandet till hans gamle lärare från juridikstudierna, professor Anatolij Sobtjak.

När Sobtjak 1991 vann Sankt Petersburgs första borgmästarval anställde han Putin som sin högra hand. När Putin fick jobbet sa han upp sig från KGB.

År 1996 avsatte väljarna borgmästare Sobtjak, och Putin stod utan jobb. Vid det laget hade han dock redan ställt in siktet på maktens centrum i Moskva.

Putin sökte sig till huvudstaden i juni 1996 och gjorde raketkarriär tack vare de kontakter som han hade skaffat sig i Sankt Petersburg.

Innanför Kremls murar kämpade president Boris Jeltsin för sin politiska överlevnad. Sedan murens fall hade Ryssland plågats av hyperinflation och en gigantisk utlandsskuld, och regeringen var oerhört impopulär.

Som en av få i Kreml förblev Putin lojal mot Jeltsin och hans innersta krets, som var känd som ”Familjen”.

Som tack utnämnde Boris Jeltsin 1998 den praktiskt taget okände Vladimir Putin till vice stabschef och chef för Ryska federationens federala säkerhetstjänst, FSB (tidigare KGB).

Året därpå utnämndes Putin till landets nye premiärminister, och när Jeltsin den 31 december 1999 meddelade sin avgång installerade han Vladimir Putin som Rysslands temporäre president.

Boris Jeltsin med Vladimir Putin

När Vladimir Putin kom till Kreml 1996 steg han snabbt i anseende hos president Boris Jeltsin. År 1999 utnämnde Jeltsin den unge Putin till premiärminister, och när Jeltsin vid årets slut avgick som president tog Putin över posten som president.

© Wikimedia Commons

Ryska ledare från ryska revolutionen till i dag

Putin vill återskapa Rysslands storhet

Vladimir Putins position som landets ledare beseglades i valet i mars 2000, som han vann med lite drygt hälften av rösterna – mycket tack vare sina nära kontakter med den ryske mediemogulen Boris Berezovskij, som propagerade för Putin i sina tv-kanaler.

Vänskapen mellan Putin och Berezovskij tog emellertid snabbt slut.

Efter att Putin fått makten tvingade han Brezovskij och flera andra av landets mediemoguler att sälja deras medieimperier till staten och gå i exil. Det skedde efter att flera journalister hade producerat kritiska program om Putin.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj

Kritiker av Putin har under årens lopp fängslats eller rent av förgiftats, som var fallet med dissidenten Aleksandr Litvinenko 2006 och den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj (bilden) 2020.

© Wikimedia Commons

Samtidigt beordrade Vladimir Putin landets förmögna oligarker att hålla sig borta från politiken. Dessutom genomförde han en lång rad reformer, som centrerade en större del av makten i Ryssland till presidentämbetet.

Kanske viktigast av allt var att Vladimir Putin skaffade kontroll över det tidigare sovjetiska gasmonopolet Gazprom, som i dag levererar cirka 40 procent av all naturgas till EU.

Putin har en gång sagt: ”Den som vill ha tillbaka Sovjetunionen har ingen hjärna. Den som inte saknar Sovjetunionen har inget hjärta.”

Med den pågående invasionen av Ukraina verkar det emellertid som om Putin har förlorat både hjärtat och huvudet till drömmen om ett nytt Sovjet.

Det är inte första gången Putin försöker utvidga Rysslands territorium med vapenmakt.

En av hans första uppgifter som regeringschef var att kväsa rebellerna i den kaukasiska republiken Tjetjenien och återställa lugnet i regionen.

År 2008 gick ryska styrkor in i en annan tidigare Sovjetrepublik, Georgien, och ockuperade områdena Abchazien och Sydossetien.

”Den som vill ha tillbaka Sovjetunionen har ingen hjärna. Den som inte saknar Sovjetunionen har inget hjärta.” Vladimir Putin

Tidslinje: Vladimir Putins liv och karriär

Putin inspekterar soldater

Vladimir Putin förfogar över en armé av omkring en miljon man. Till det kommer drygt 700 000 i reserv. Här inspekterar Putin serbiska soldater i Belgrad 2019.

© Sasa Dzambic/Shutterstock

Sex år senare annekterade Ryssland den ukrainska halvön Krim och initierade det krig som i dag har eskalerat till en invasion av hela Ukraina.

Rysslands aggressiva framfart borde emellertid inte komma som någon större överraskning. Vladimir Putin växte upp i en brutal värld och har alltid levt enligt devisen att det är den starkaste som överlever.

Som Putin själv uttryckte det i oktober 2015 under det årliga mötet i den internationella Valdajklubben i badorten Sotji:

”För 50 år sedan lärde Leningrads gator mig en regel: Om en strid inte kan undvikas ska man klippa till först.”

Vladimir Putin – mästaren av macho

Genom åren har Rysslands president målat upp bilden av sig själv som en stark och orädd machoman, som umgås med mc-åkare, harpunerar valar, fäller tigrar och forcerar Sibiriens ogästvänliga terräng till häst och med bar överkropp.

Putin med medlemmar i mc-klubben Nattvargarna

Vladmir Putin poserar på Krimhalvön med en mc-klubb – närmare bestämt medlemmar ur Notjnie Volki, ”Nattvargarna”.

© Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix

Putin räddar filmteam från sibirisk tiger

Vid ett tillfälle 2008 besökte Vladimir Putin nationalparken Ussuri, där ett filmteam höll på att dokumentera den sällsynta sibiriska tigerns liv. Plötsligt attackerade en tiger tv-teamet, men enligt rysk tv avvärjde Putin en katastrof genom att skjuta rovdjuret med en bedövningspil.

”Det var ett mirakel”, sa filmarna till statlig rysk tv.

Bilden av Putin som står på knä över den bedövade tigern spreds över världen, men bildens äkthet har ifrågasatts. År 2012 gick ryska miljöaktivister ut och berättade att tigern på bilden kom från en zoologisk trädgård, och den transporterats flera hundra kilometer för att fotograferas med presidenten.

Intog sibirisk vildmark i bar överkropp

År 2009 publicerade Vladimir Putin ett antal bilder från sin semester i den sibiriska regionen Tuva, som verkligen befäste hans image som en råbarkad tuffing. Iförd militärbyxor, med stål i blicken och sittande till häst forcerar presidenten den svårgenomträngliga terrängen – i bar överkropp. En del av bilderna visar emellertid även statsmannens mjukare sida, då han handmatar sin häst efter den tuffa ridturen.

Sköt val med armborst

Putin har gjort det till en sport att visa upp sig på sätt som bekräftar hans macho-egenskaper och hans nära relation till den ryska naturen. År 2010 publicerade den ryske ledaren sin vana trogen årets semesterbilder för den ryska befolkningen. De fick bland annat se Putin skjuta en val med ett armborst. Pilen var konstruerad för att ta skinnprover från valen. Det krävdes dock fyra försök, innan presidenten lyckades pricka det stora djuret.

Putin umgås med mc-klubb

Den ryska mc-klubben Notjnie Volki, ”Nattvargarna”, med cirka 5 000 medlemmar är obrottsligt lojal mot Putin, och respekten tycks vara ömsesidig. Klubbens ledare har fått en orden av presidenten på grund av ”gruppens patriotiska arbete”. Vladimir Putin uppträder regelbundet med klubbens medlemmar för att vårda sin image som Rysslands hårding.