Vitaly V. Kuzmin
TOS-1

Hur fungerar ryssarnas TOS-1-vapen?

Raketvapen som kan lägga hela kvarter i ruiner och suga luften ur lungorna på fientliga soldater – ryssarnas TOS-1 är ett skrämmande effektivt och dödligt vapen.

I slutet av februari 2022 upptäcktes det ryska raketartillerisystemet TOS-1 nära den rysk-ukrainska gränsen. TOS-1 är ett raketartillerisystem monterat på ett stridsvagnschassi och kan avfyra upp till 24 så kallade termobariska 220-mm-raketer mot fientliga ställningar.

Stridsspetsarna innehåller ett bränsle av något slag. När raketen träffar målet förvandlar en mindre explosion bränslet till aerosolform, varpå det reagerar med syret i den omgivande luften och utlöser ett enormt eldklot och en kraftig tryckvåg.

Offren får smärtsam död

Detonationen alstrar ett kraftigt övertryck, som när explosionsgaserna kallnar följs av ett kraftigt undertryck som suger till sig all luft inom en radie av upp till 1,5 kilometer. Resultatet blir en bomb som är ungefär dubbelt så kraftfull som en konventionell bomb och förstör allt i sin närhet.

En person som befinner sig inom raketernas nedslagszon kommer antingen att brännas ihjäl eller lida en smärtsam död när luften sugs ut ur lungorna och de förstörs. TOS-1 är effektivt mot framför allt styrkor som barrikaderar sig i bunkrar, källare eller befästa byggnader.

På grund av den smärtsamma död som vapnet kan medföra fördömer flera icke-statliga organisationer användningen av TOS-1, och Human Rights Watch har med det på sin lista över förbjudna vapen.

Video: Se effekten av TOS-1 på slagfältet

Video

TOS-1 fick sitt elddop i Afghanistan

TOS-1 utvecklades i Sovjetunionen för att attackera befästa fientliga ställningar och lätta pansarfordon. Vapnet togs i bruk första gången 1988 under den sovjetiska invasionen av Afghanistan, och sedan dess har den ryska armén använt det i till exempel Tjetjenien.

En full salva kan lägga stora byggnader eller hela kvarter i ruiner och slå ut skyttegravar, varpå ryska styrkor i stridsfordon kan rycka fram och nedkämpa de soldater som överlevt attacken.