Rysslands historia

Rysslands historia, Röda torget i Moskva.

Rysslands historia

Ryssland är ett enormt land med en lång och konfliktfylld historia. Här hittar du långa artiklar och svar på alla viktiga frågor om Rysslands historia – ända från tiden då vikingarna dominerade i området, och det mäktiga riket Kievrus etablerades.

Vi tittar närmare på Rysslands roll för upprätthållandet av Sidenvägen, och ryssarnas ständiga strider mot stäppfolk som mongolerna under Djingis khan. I djuplodande artiklar följer vi även Ryssland medan det blir stort och mäktigt under olika tsarer, tills Ryssland omvandlas till det kommunistiska Sovjetunionen – för att sedan återuppstå som Ryssland efter murens fall.
Målning av Napoleons krig i Ryssland.

Rysslands krig

Ryssland växte kraftigt i århundraden, då landet i otaliga krig erövrade allt mer land. Expansionen har på sätt och vis fortsatt ända fram till vår tid. Vi berättar hela historien om Rysslands krig från Peter den stores erövringskrig till Rysslands nya försök att expandera under Vladimir Putin.

Här hittar du även fängslande artiklar om de dramatiska krig som format Rysslands historia. Bland annat om ryssarnas brända jorden-taktik under Napoleons katastrofala ryska fälttåg och om Sovjetunionens kamp för överlevnad i ”stora fosterländska kriget” efter Operation Barbarossa – Nazitysklands angrepp på Sovjet under andra världskriget.