La Tribune de l'Art
Jules Mazarin

Vem var kardinal Jules Mazarin?

Kardinal Jules Mazarin var en ambitiös ung man. På bara några år skaffade han sig så mycket makt att han både vann drottningens hjärta och i realiteten styrde Frankrike i två decennier.

Jules Mazarin (1602–1661) var en kardinal och statsman av italiensk härkomst, som genom krig och diplomati gjorde Frankrike till en av Europas mäktigaste stater på 1600-talet.

Som ung diplomat hamnade Mazarin i påvens tjänst och gjorde så bra ifrån sig att han fick den viktiga posten som påvens sändebud i Frankrike.

Där uppmärksammades Mazarin av den mäktige kardinal Richelieu, och det påvliga sändebudet lät sig övertalas att ta tjänst hos kung Ludvig XIII av Frankrike. Belöningen för det var att Mazarin utnämndes till kardinal.

Jules Mazarin

En nära relation till änkedrottningen gjorde kardinal Mazarin till Frankrikes okrönte konung.

© La Tribune de l'Art

Byggde upp förmögenhet

Efter Richelieus och Ludvig XIII:s död utnämndes Mazarin år 1643 till minister av änkedrottning Anna, som regerade å den minderårige Ludvig XIV:s vägnar. Mazarin utvecklade en intim relation med Anna och i två decennier regerade han i realiteten Frankrike, medan landet var inblandat i krig och kämpade med dålig ekonomi och politisk oro.

I Frankrike var Mazarin impopulär bland adeln, och han överlevde flera attentat och upplopp. Utrikespolitiskt kunde Mazarin dock fira stora triumfer över bland annat de spanska och tyska ärkefienderna. Samtidigt byggde han upp en enorm förmögenhet, och Mazarin lämnade efter sig mängder med konst, som i dag finns att beskåda på Louvren.

I Sverige har kardinalen gett namn åt bakverket mazarin, men varför mördegsskålen med mandelmassa är uppkallad efter Jules Mazarin är oklart.