Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Vart flydde de spanska judarna?

De religiösa spänningarna ökade i Spanien efter katolikernas återerövring av halvön. Snart utsattes judarna för förföljelser och landsförvisning.

Den spanska återerövringen av Pyreneiska halvön – känd som reconquista – var inte bara ett angrepp mot de muslimska morerna.

Attacker riktades även mot judarna, som under 1300-talet drabbades av antijudiska lagar och statligt sanktionerade mord. Värst blev det under pogromen 1391, då flera tusen dödades och ännu fler tvingades konvertera.

I det moriska emiratet Granada i södra Spanien hade judar fortfarande en viss­ religionsfrihet, men emiratet föll slutgiltigt 1492, då Spanien enades under det starkt troende regentparet Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien.

Regentparet ville inte ha några judar i sitt kristna rike – de var rädda att de skulle ha för stor inverkan på alla de judar som redan hade konverterat. ­Därför fick de resterande spanska judarna välja mellan att gå över till kristen­domen eller att deporteras.

Isabellas dekret, som landsförvisade de spanska judarna.

© Creative Commons/Museum of the Jewish People at Beit Hatfutsot

Isabella kastade ut Spaniens judiska invånare

Med det så kallade Alhambradekretet fördrev drottning Isabella 1492 judarna från Spanien. Dekretet upphävdes först 1968.

Spanien beslutade 2014 – ”för att kompensera för vårt ­skamliga förflutna” – att ättlingar till de förvisade judarna kan få spanskt ­medborgarskap.

Spaniens judar kallas i dag för ­sefarder. Många av de sefardiska judarna flydde till befintliga judiska ­samfund i området Maghreb i norra ­Afrika, medan andra flydde till städer som Jerusalem och Kairo.

Osmanska rikets sultan erbjöd de ­spanska judarna asyl och många av dem begav sig därför till Thessaloniki, Izmir och ­Balkan. De sefardiska judarnas ­ättlingar utgör i dag omkring sexton ­procent av världens judar.

Se karta över judarnas flykt från Spanien:

Konvertiter fick stanna

Mellan 50 000 och 70 000 judar lät sig döpas som kristna för att kunna stanna kvar i Spanien.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Fristad i Nordafrika

I Maghreb i Nordafrika bil­dade de förvisade spanska judarna många samfund.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Förvisade igen

Fördrivningen av judar spred sig i resten av Europa. De spanska judar som hade flytt till Italien utvisades några år senare.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

En barmhärtig sultan

Osmanernas härskare, ­Beyazit II, gav asyl till de spanska judarna. Många av dem kom därför dit.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images