Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ett rakat huvud skulle tyda på fromhet, men munkarna i boken och filmen "Rosens namn" var bara dygdiga till det yttre.

Samhälle - Religionshistoria

Varför har munkar hårlös hjässa?

Varför har munkarna tonsur?

I kristna kyrkor och munk­ordnar var rakning av huvudet en invigningsritual. Den kala hjässan kallades tonsur. Ritua­len innebar att prästen eller munken lade det världsliga livet bakom sig för att träda in i det andliga. Han blev en Guds tjänare och av­­gav löften om fattigdom, kysk­het och lydnad. Frisyren föreställde Jesu törnekrona.

Seden med rakning blev vanlig bland kyrkans män på 600-talet, men fenomenet hade förekommit långt tillbaka i tiden och är känt från bland andra kelterna, som ­levde i stora delar av Väst­europa på romarnas tid. Några keltiska män rakade av sig håret och räknades troligen som trollkarlar. Den frisyren påminde dock snarare om en rand eller en trekant i stället för en krona.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj