Fars News
Moralpolis, Iran

Varför har Iran en moralpolis?

Förbud mot smink, utsläppt hår och åtsmitande kläder. Irans prästvälde har infört strikta kläd- och uppföranderegler för landets kvinnor – och gett moralpolisen i uppgift att upprätthålla lagen.

Sedan den islamiska revolutionen år 1979 gjorde Iran till en teokrati har landet haft strikta regler för uppförande och klädsel. Reglerna förbjuder bland annat ”västliga” frisyrer för män, anger att män och kvinnor ska hålla avstånd från varandra samt att kvinnor ska täcka håret och bära löst sittande kläder.

Efter revolutionen upprätthölls reglerna av så kallade islamiska revolutionskommittéer, som fungerade som en sorts religiös polis. År 2005 togs dock uppgiften över av moralpolisen, som lyder direkt under ayatollan, Irans högste ledare.

I praktiken är moralpolisens uppgift att gripa kvinnor som bär olämpliga kläder, är alltför hårt sminkade eller inte bär sin slöja i enlighet med myndigheternas anvisningar.

Moralpolis, Iran

Moralpolisen kan utfärda varningar, ge böter eller gripa kvinnor som bryter mot kläd- och uppförandereglerna.

© Fars News

Kvinnas död har lett till uppror

Moralpolisen, som vanligen arbetar från skåpbilar, övervakar platser där många människor rör sig, till exempel parker, köpcentrum och tunnelbanestationer. De använder sig också av civilklädda kvinnliga medarbetare.

Enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter blir kvinnor som inte följer reglerna i många fall slagna med käppar och inknuffade i skåpbilar, varefter de körs till häkten eller polisstationer.

Där riskerar kvinnorna upp till två månaders fängelse och höga böter eller piskrapp. Vanligen uppmanas dock de gripna kvinnorna att uppföra sig på ett korrekt vis och friges samma dag.

Moralpolisen är fruktad av befolkningen på grund av sina hårdhänta metoder. På senare tid har moralpolisens brutalitet lett till uppror i Iran, detta sedan en kvinna den 16 september 2022 avled i moralpolisens förvar.

Enligt polisen drabbades kvinnan av en hjärtinfarkt, men ögonvittnen berättar att hon misshandlades och torterades av polisen. Vittnesmålen bekräftas av skadorna på kvinnans kropp.