Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samhälle - Religionshistoria

Varför byter påven namn?

När en påve dör samlas kardi­nalerna i Sixtinska kapellet i Vatikanen för att välja en ny. Efter omröstningen tillfrågas den nye påven om två saker: om han accepterar valet och vad han kommer att kalla sig. I regel har kandidaterna redan tänkt ut ett lämpligt framtida namn som har en stor symbolisk bety­delse. Med sitt namnval kan den nye påven till exempel hedra en viss föregångare eller markera den övergripande linjen i sitt pontifikat (regeringstid).
Namnbytet är inget krav, det är en tradition som startades av Mercuris, vald till påve år 533. Hans dopnamn var namnet på en romersk – och därmed hednisk - gud och därför oacceptabelt för en påve. Därför tog han namnet Johannes II. Fram till i dag har 21 av de sammanlagt 265 påvarna kallat sig Johannes.Den nuvarande påven som är född 1927 och tidigare hette Joseph Ratzinger tog sitt namn Benedictus XVI för att ära Benedictus av Nursia (480-547) som grundade Benediktin­orden.

Läs också:

Religionshistoria

Sju hemligheter om Vatikanen

8 minuter
Reformationen

Under reformationen gjorde man narr av påven

3 minuter
pius xii förintelsen vatikanen
Förintelsen

Vatikanens interna uppgifter: Judarna överdriver nazistiska massakrer

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj