Library of Congress
Muslimska kvinnor

Varför bär muslimska kvinnor slöja?

Ska muslimska kvinnor skyla sig eller ej? De gångna 1 400 åren har lärda diskuterat hur Koranens ord om kvinnors klädsel ska tolkas.

“Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mer av sina behag än vad som anständigtvis kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen”.

Så lyder en av de suror i muslimernas heliga bok Koranen, som nämner kvinnors klädsel.

Nästan 1 400 år efter profeten Muhammeds död år 632 debatterar religionshistoriker och religiösa lärda fortfarande om denna och en rad andra suror påbjuder att muslimska kvinnor ska bära slöja.

Så skyler muslimska kvinnor sig

Budskapen om kvinnors täckande klädsel i islams religiösa texter har tolkats på många sätt runt om i världen. Lokala kulturer och traditioner spelar stor roll för hur kvinnorna klär sig.

Hijab
© Shutterstock

Hijab

Länder: Band annat Egypten, Turkiet och Irak.

Hijab betecknar flera typer av skylande plagg. En hijab täcker i regel håret, halsen och axlarna, men en del modeller är löst placerade över håret eller täcker håret som en turban. Hijab är det vanligaste täckande plagget bland muslimska kvinnor i västvärlden.

Chador
© Shutterstock

Chador

Länder: Iran och Afghanistan.

Chador är en stor dräkt, som hålls på plats i halsen med till exempel en brosch. Chador täcker hela kroppen – utom ansiktet. Plagget är i regel svart, men det kan även vara mönstrat. Chador är vanlig i framför allt Iran.

Niqab
© Shutterstock

Niqab

Länder: Bland annat Saudiarabien och gulfstaterna.

Niqaben kommer ursprungligen från de arabiska områdena och täcker hela kroppen och ansiktet, men har en liten öppning för ögonen. Niqaben vållar stor politisk debatt och är förbjuden i ett antal länder – även i muslimska länder som Marocko, Tunisien och Azerbajdzjan.

Burka
© Shutterstock

Burka

Länder: Afghanistan och Pakistan.

Burkan döljer allting – både ansiktet och kroppen. Bäraren kan se endast genom ett finmaskigt nät framför ansiktet. Burka är vanlig i framför allt Afghanistan, där talibanregimen mellan 1996 och 2001 gjorde klädedräkten obligatorisk för alla kvinnor.

Experterna är oeniga

De flesta är överens om att Koranen ålägger både män och kvinnor att klä sig anständigt och fromt. Men där tar enigheten slut. Kritiker påpekar till exempel att de religiösa texterna inte är entydiga, och att det inte är klart på vilket sätt och hur mycket kvinnor eventuellt ska skyla sig.

LÄS OCKSÅ: Vad är Ramadan? Allt om den muslimska fastemånaden

Historiskt sett har de religiösa texterna tolkats på olika sätt i den muslimska världen, och medan kvinnor i en del områden endast täcker håret, måste de i andra områden täcka hela ansiktet.

Muslimska kvinnor

Traditionen att kvinnor ska skyla sig kommer från Koranen, men tolkas på olika sätt bland muslimer.

© Library of Congress

Slöjan fanns före islam

Att kvinnor måste skyla sig är dock ingen muslimsk uppfinning. Mesopotamiska statyetter från 2500 före Kristus visar täckta kvinnor, och forntidsfolket assyrierna hade stränga regler för kvinnors klädsel.

Hos assyrierna var sjalar och slöjor dock förbehållna samhällets övre skikt och fick endast användas av fina kvinnor. Slavar och prostituerade riskerade hårda straff om de använde slöjor.

Även i antikens Persien och Grekland bar kvinnor täckande plagg för att undgå mäns blickar, när de rörde sig utanför hemmet.