Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad hette den första nunneorden?

Munkarna kom före nunnorna, men historikerna är osäkra på när de första nunneklostren grundades. De vet dock säkert att den första kända nunneorden skapades genom en släktförbindelse.

Shutterstock

Redan i de tidigaste kristna samfunden fanns det kvinnor som vigde sitt liv åt Jesus. De kallades för ”Jesu brudar” och levde ett liv fyllt med bön och hårt fysiskt arbete.

På 300-talet upprättades de första munkklostren, men nunnekloster existerade ännu inte, så kristna kvinnor fick utöva sin tro hemma hos familjen.

Ofta var det dock svårt att få viga sitt liv åt det, eftersom familjen såg flera fördelar med att gifta bort kvinnan.

Först på 400-talet uppstod de första nunneklostren. En del historiker tror att dessa tidiga ordnar även var ett sätt för kvinnor att slippa gifta sig med en man som de inte ville ha.

Andra historiker har påpekat att familjen hade en ekonomisk fördel av att sätta sina ogifta döttrar i kloster, för därmed behövde familjen inte betala en stor hemgift till brudgummen.

Syster Scholastica upprättade den första kända nunneorden i början av 500-talet.

© Andrea Mantegna

Bror och syster blev överhuvuden för var sin orden

Historikerna har inga skriftliga källor, som kan berätta vad de tidiga nunneordnarna kallade sig. Först med grundandet av benediktinorden omkring år 529 står historikerna på säker grund.

Munkorden grundades av Benedikt av Nursia, och inte långt därefter efter bjöd Benedikt sin syster Scholastica välkommen i klostret vid Neapel.

Hon upprättade en kvinnlig del av benediktinorden och levde tillsammans med en grupp kvinnor, som kom att utgöra historiens första bekräftade nunneorden.

Läs också:

Religionshistoria

Husiterna knäckte katolska kyrkan

3 minuter
Religionshistoria

Skriftliga källor bekräftar Jesu korsfästelse

2 minuter
Religionshistoria

Jesus levde inte i celibat

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj