Public Domain
Sjusovare

Vad är sjusovardagen?

På 200-talet bedrev romarna klappjakt på alla kristna. I Turkiet försökte sju kristna män gömma sig i en grotta – och blev katolska helgon, för att de var så bra på att sova.

Sjusovardagen är en katolsk helgdag som kan härledas till omkring år 250.

Enligt myten flydde sju kristna män från den romerske kejsaren Decius förföljelser och sökte skydd i en grotta utanför staden Efesos i dagens Turkiet.

De romerska soldaterna murade igen ingången till grottan, och de sju männen ska på mirakulöst vis ha sovit i nästan 200 år, tills en herde väckte dem år 447.

Männen lämnade grottan och berättade sin historia för en biskop, varpå de dog. Sedan dess har männen firats som helgon och lyfts fram som argument för återuppståndelsen.

Männen sover även i Koranen

Historien om sjusovarna förekommer i dag i flera versioner, och namn, platser, årtal och andra detaljer varierar i olika kristna traditioner.

Berättelsen om sjusovarna uppträder även i Koranen. Där anges emellertid inte männens antal – och de har en hund som vakar över dem medan de sover.

I större delen av världen firas dagen den 27 juli, men i den tyskspråkiga delen av Europa och Danmark firas dagen den 27 juni. Enligt en gammal myt kan sjusovardagen användas för att förutspå hur vädret kommer att bli resten av sommaren. Bönder har i århundraden använt dagen för att förutspå vädret, och om det till exempel regnar den 27 juni blir sommaren väldigt blöt.

Metoden är inte gripen ur luften, för statistiskt sett förblir de kraftiga vindbälten högt upp i atmosfären som bestämmer vädret på jorden ofta stabila i veckor på samma sätt som de är i slutet av juni.