Tegelvägg dolde ett glömt konstverk

I mer än fyra decennier har konstnären Hans Feibuschs altartavla varit täckt av en stor tegelvägg. Nu ser den dagens ljus igen.

Bakom tegelväggen i en engelsk kyrka doldes en elva meter hög målning. Hans Feibusch målade väggmålningen 1963.

© Coventry Telegraph

STORBRITANNIEN | En elva meter hög målning doldes 1973 bakom en vägg. Kyrkan skulle avkristnas och bli en del av sjukhuset i staden Coventry.

Väggen, som uppfördes för att skydda målningen, har nu rivits, eftersom kyrkan ska bli kyrka igen, och bakom väggen fann hantverkarna den stora målningen.

Den målades 1963 av den tyske judiske konstnären Hans Feibusch. Han flydde 1933 till Storbritannien för att undkomma Förintelsen i Nazityskland.

Bombat fönster murades igen

Från början fanns det ett stort fönster bakom altaret i kyrkan St. Mark’s, men det förstördes av tyska bomber under andra världskriget.

Församlingen hade inte råd att återuppföra det omkring elva meter höga fönstret och valde i stället att täcka det stora, gapande hålet med en tegelvägg.

Cirka 20 år senare dekorerade Feibusch den. Målningen föreställer Jesus, som stiger upp i himlen med både sörjande människor och änglar omkring sig.

Tysk målade engelska kyrkor

Feibusch gifte sig i Storbritannien, och 1965 konverterade han till kristendomen och blev även döpt och upptagen i den anglikanska kyrkan.

Som 35-åring flyr Hans Feibusch från Tyskland till England.

Han bodde i landet fram till sin död 1998. Han gjorde 28 väggmålningar i framför allt anglikanska kyrkor.