Skolelever får dödsdömd häxa frikänd – efter 329 år

Tjugotvååriga Elizabeth Johnson kan ha haft en intellektuell funktionsnedsättning, men dömdes ändå till döden för häxeri. Nu har en grupp skolelever sett till att hon med 329 års fördröjning frikänts.

Elizabeth Johnson var endast 22 år, när hon 1693 dömdes till döden för häxeri i Salem i delstaten Massachusetts i USA.

Enligt sin farfar hade hon en intellektuell funktionsnedsättning, men det tog domstolen ingen hänsyn till.

Elizabeth Johnson lyckades få dödsdomen upphävd, men hon har aldrig rentvåtts från anklagelserna – förrän nu.

En grupp elever i åttonde klass på en skola i Massachusetts har tillsammans med sin lärare kämpat i tre år för att få tala med lokalpolitikerna och övertyga dem om att domen skulle upphävas. Projektet har varit en del av elevernas undervisning i samhällskunskap.

Nyligen lyckades de. Då undertecknade delstatens guvernör Charlie Baker ett dokument som officiellt rentvår Elizabeth Johnson.

Häxprocesserna är ett mörkt kapitel i Salems historia, men i dag lockar de även turister till staden – som blivit känd som USA:s ”häxhuvudstad”.

© Shutterstock

Nitton häxor avrättades i Salem

I USA är få häxprocesser så väl dokumenterade som de som 1692 och 1693 ägde rum i det lilla samhället Salem i Massachusetts. Trettio av stadens invånare dömdes för häxeri, och nitton av dem avrättades – de flesta av dessa var kvinnor.

Under årens lopp har alla de dömda förutom en frikänts från de påhittade brotten, och Elizabeth Johnson var alltså den sista personen som enligt delstatens rättssystem var att betrakta som i maskopi med Satan.

I jämförelse med Europa var uppståndelsen kring häxor inte så stor på andra sidan Atlanten.

I Nordamerika förekom sammanlagt 36 registrerade avrättningar av häxor, jämfört med mer än 2 500 i Europa.