Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skillnaden mellan shia- och sunnimuslimer

Varför är islam uppdelat i två grupper?

Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna menade att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali.

Muhammeds vän och rådgivare Abu Bakr valdes till islams förste kalif och blev då både politisk och religiös ledare för religionen. En minoritet, de som grundade shiaislam, höll dock fast vid att Ali och hans släkt var islams rättmätiga arvtagare.

Under religionskrigen mellan shiiter och sunniter på 600-, 700- och 800-talen mördades tolv av shiiternas ledare. Shiiterna tror i dag att den tolfte och siste imamen är osynlig. Han lever fortfarande och kommer en dag att återvända för att göra världen till ett rättvisans hem.

Majoriteten av alla muslimer i dag är sunni. De båda gruppernas tro är i grunden densamma. Områden i ljusgrönt är sunnimuslimska. Mörkgröna är shiamuslimska.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj