Shutterstock
Scientologikyrka i Los Angeles.

Scientologi – science fiction eller religion?

Många har sin åsikt klar om scientologin, men vad händer egentligen bakom kulisserna? Följ den nyreligiösa rörelsen från den första uppenbarelsen under ett tandläkarbesök till dess position som husreligion i Hollywood.

Är scientologin en kyrka eller en bluff? Här får du hela historien om rörelsen från den första visionen till erövringen av Hollywood.

Lustgas i tandläkarstolen

Grundstenen till den nyreligiösa scientologirörelsen lades under ett tandläkarbesök i USA 1938.

Mannen i tandläkarstolen var amerikanen Lafayette Ron Hubbard. Den 27-årige science fiction-författaren skulle få en tand utdragen, men när han bedövades med lustgas fick han med sina egna ord en ”utomkroppslig upplevelse”.

Upplevelsen övertygade Hubbard om att vår själ inte är knuten till kroppen, utan kan lämna sitt fysiska fängelse och bosätta sig i en ny, ung kropp, så att vi därmed kan leva för evigt.

L. Ron Hubbard lämnade tandläkaren som en ny människa och summerade sin nyreligiösa uppenbarelse i boken Excalibur.

Bästsäljare blev startskottet till scientologin

Texten gavs emellertid aldrig ut, eftersom innehållet enligt L. Ron Hubbard själv var så laddat att ”fyra av de femton personer som läste manuskriptet blev sinnessjuka”.

De följande tio åren förfinade L. Ron Hubbard sina teorier, och 1950 gav han ut scientologins svar på Bibeln: Dianetik.

Den grundläggande tanken i verket – och inom scientologin – är att människan är en andlig varelse, som genom en särskild form av terapi, ”dianetik”, kan frigöra sig från trauman och på så sätt uppnå ett stadium av gudomlig insikt, då själen lämnar kroppens hölje och bosätter sig i ett nytt, alltså de facto evigt liv.

L. Ron Hubbard håller ett seminarium om terapiformen dianetik.

Scientologins grundare L. Ron Hubbard håller 1950 ett seminarium om terapiformen dianetik i Los Angeles i kölvattnet på sin bästsäljare ”Dianetik”.

© Wikimedia Commons/Los Angeles Daily News

Från bästsäljare till kyrka

Hubbards semi-religiösa verk blev en gigantisk bästsäljare, och Dianetik har hittills sålts i omkring 88 miljoner exemplar i över 50 länder.

L. Ron Hubbard använde i början av 1950-talet bästsäljaren som utgångspunkt för att grunda en helt ny religion vid namn scientologi.

”Han började själv tro på att han var en frälsare och en hjälte, att han verkligen var gudomlig”, skrev Hubbards dåvarande fru Sara Northrup om sin make 1952.

Två år senare öppnade den första kyrkan med namnet Church of Scientology i Los Angeles i USA.

Den kyrkan är fortfarande huvudsäte för scientologin, som har medlemmar över hela världen. I dag finns det cirka 8 500 scientologikyrkor runt om i världen.

David Miscavige, ledare för scientologikyrkan

Efter att scientologins grundare L. Ron Hubbard avlidit 1986 tog hans mångårige assistent David Miscavige över som ledare för rörelsen. David Miscavige är fortfarande scientologins religiöse ledare.

© Wikimedia Commons

Scientologin befrias från skatt

Scientologirörelsen påstår själv att religionens medlemmar uppgår till drygt åtta miljoner. Antalet är emellertid oerhört omtvistat, och avhoppade scientologer påstår att antalet aktiva medlemmar i själva verket är knappt 100 000.

När L. Ron Hubbard dog 1986 efterträddes han av sin personlige assistent David Miscavige. Scientologin fick 1993 status som kyrka i USA. Det var en stor seger, eftersom det innebär att rörelsen inte behöver betala skatt.

Kritiker har hävdat att avtalet med den amerikanska skattemyndigheten kom till stånd enbart för att scientologirörelsen hotade att stämma varenda en av skattemyndighetens anställda om rörelsen inte godkändes som kyrka.

Skattebefrielsen har gjort scientologiorganisationen oerhört välbeställd, och dess tillgångar uppskattas uppgå till omkring tre miljarder dollar.

Så blir man scientolog

Auditering hos scientologerna med E-meter

Auditering utförs hos scientologerna med en E-meter.

© ANDREW WALTERS/Imageselect

Scientologin är en blandning av psykoterapi och religion, som ska underlätta andlig insikt genom en särskild terapiform, som kallas för auditering.

Målet med auditeringen är enligt scientologin att identifiera och avlägsna trauman från detta eller ett tidigare liv och på så sätt uppnå ”andlig frigörelse”.

Auditeringen utförs tillsammans med en auditör och med hjälp av en E-meter, en låda med två sladdar med elektroder i ändarna, och som enligt scientologerna kan spåra trauman hos den person som håller i elektroderna.

För att uppnå den ultimata insikten och till slut frigöra sig från sitt fysiska hölje ska man genom terapi och religiös lära passera olika steg upp till den högsta andliga nivån, som kallas OT 8.

Kryssningsfartyg är porten till fullkomlighet

Freewinds – Scientologernas kryssningsfartyg

Freewinds heter ett kryssningsfartyg som ägs av scientologerna. Fartyget, som seglar i Karibien, är den enda plats där scientologer kan nå den högsta uppnåeliga nivån i religionen, som kallas OT 8.

© Wikimedia Commons

OT står för opererande thetan. Thetanen är scientologins svar på själen och att vara ”opererande” innebär bland annat att kunna telepatera och lämna sin egen kropp.

För att nå detta steg – och alltså utsikten till evigt liv – måste man korsa vad scientologerna kallar ”bron till fullkomlig frihet”.

Utöver intensiva terapisessioner ska medlemmarna utbilda sig i L. Ron Hubbards lära för att ta sig över bron.

Läs även: Olympens tolv grekiska gudar

Priset för att bli scientolog

Beräkningar visar att scientologer betalar i genomsnitt nästan en halv miljon dollar för att nå toppen inom scientologins religiösa hierarki.

Ju mer pengar du spenderar på kyrkan, desto högre ”insikt” får du i den religiösa läran, vilket så småningom kan ge tillgång till evigt liv i form av reinkarnation.

Utöver den halva miljonen dollar tillkommer det utgifter för auditeringar, resor, donationer med mera, som lätt kan uppgå till ett par miljoner dollar.

Nicole Kidman och Tom Cruise

Nicole Kidman och Tom Cruise 1992. Tom Cruise är fortfarande en central person inom scientologin. Även Nicole Kidman ska ha studerat scientologi flitigt, åtminstone i början av parets elva år långa förhållande.

© Shutterstock

Tom Cruise – scientologins galjonsfigur

Det säger sig självt att det är få människor som kan lägga flera miljoner i scientologikyrkans bössa.

Därför har rörelsen i decennier arbetat målmedvetet på att locka till sig rika Hollywood-stjärnor.

På 1950-talet sjösatte L. Ron Hubbard programmet ”Project Celebrity”, som gav medlemmar en ekonomisk belöning för att värva Hollywood-stjärnor till scientologin.

I slutet av 1960-talet öppnade scientologirörelsen sitt första så kallade Celebrity Centre i Hollywood, och det följdes av avdelningar i New York, Las Vegas och Nashville.

De mest framträdande medlemmarna av scientologikyrkan är i dag skådespelarna John Travolta och Tom Cruise.

Cruise har varit en galjonsfigur för den religiösa kulten sedan han 1992 berättade offentligt om sitt medlemskap i en intervju med den amerikanska tv-journalisten Barbara Walters.

Tom Cruise tilldelas scientologimedalj

Tom Cruise tilldelades 2004 scientologikyrkans Freedom Medal of Valor under en pampig ceremoni i Los Angeles, då kyrkans nuvarande ledare David Miscavige kallade Cruise för: ”den mest hängivna scientologen i världen”.

Tom Cruise tilldelades 2004 scientologikyrkans Freedom Medal of Valor under en pampig ceremoni i Los Angeles, då kyrkans nuvarande ledare David Miscavige kallade Cruise för: ”den mest hängivna scientologen i världen”.

South Park kontra scientologin

Skaparna till den animerade amerikanska tv-serien South Park drog 2005 på sig scientologikyrkans vrede, när de i avsnittet Trapped in the Closet gjorde narr av scientologen Tom Cruise och ännu värre avslöjade delar av scientologins historia, som är förbehållen endast högt uppsatta medlemmar.

I avsnittet berättar South Park-skaparna hur scientologer tror på att gudalika varelser som kallas thetaner levde i en avlägsen galax för fyra kvadriljoner år sedan.

För 75 miljoner år sedan fångades thetanerna dock av en intergalaktisk krigsherre vid namn Xenu, som skickade dem till jorden. Där stängdes de in i vulkaner och sprängdes i luften med vätebomber, vilket resulterade i att deras själar bosatte sig i människorna.

Scientologins syfte är att upplysa thetanen om sitt ursprung som gudomligt väsen, så att den – alltså själen – kan frigöra sig från sin fysiska kropp och bosätta sig i en ny, och på så sätt leva vidare.

Tom Cruise vägrade att göra reklam för filmen Mission: Impossible 3 om South Park-avsnittet någonsin visades igen. Scientologikyrkan hotade dessutom att stämma South Park-skaparna Trey Parker och Matt Stone om avsnittet visades igen.

År 2011 kom det fram att scientologikyrkan efter att avsnittet visats försökt gräva fram misskrediterande uppgifter om South Park-skaparna för att kunna smutskasta dem i pressen. Försöket misslyckades.

Läs även: Fem vansinniga profetior från Nostradamus

Tidslinje över scientologins historia

1950: Scientologins ”bibel” ges ut

Science fiction-författaren L. Ron Hubbard ger ut boken Dianetik. Boken blir en internationell bästsäljare och lägger grunden till scientologins religiösa lära.

1952: Scientologin debuterar som religion

L. Ron Hubbard ger ut boken Scientology: A History of Man och lanserar den filosofiska och religiösa läran bakom den nya religionen.

1954: Scientologin öppnar sin första kyrka

Church of Scientology öppnar på Sunset Boulevard. Det är den första officiella kyrkan för den nya religionen.

1986: L. Ron Hubbard dör

Scientologins grundare dör efter en hjärtinfarkt på sin ranch utanför staden San Luis Obispo i Kalifornien. Hans personlige assistent David Miscavige tar över som religiös ledare för rörelsen.

1993: Scientologin får status som kyrka i USA

Efter mer än 40 års kamp mot det amerikanska skattesystemet får scientologirörelsen status som kyrka i USA och befrias därmed från skyldigheten att betala skatt.

2015: Dokumentär angriper scientologin

HBO-dokumentären Scientologins religiösa fängelse tecknar ett porträtt av scientologins innersta krets som en hoper giriga och våldsbenägna psykopater, som misshandlar nuvarande medlemmar och trakasserar tidigare.

Scientologikyrkan svarade på kritiken med ett fem sidor långt brev i The Hollywood Reporter.

I brevet hävdar kyrkan bland annat att Alex Gibneys dokumentär innehåller i genomsnitt ett allvarligt fel varannan minut.

Dokumentär berättar grym sanning om scientologin

Listan över Hollywood-stjärnor som har vänt scientologin ryggen har blivit längre på senare år, och många skådespelare och personer inom film- och tv-branschen har offentligt gett uttryck för sitt missnöje med religionen.

I den explicita dokumentären Scientologins religiösa fängelse (2015) av Alex Gibney träder flera av dem fram och berättar om sina upplevelser av scientologin. Det är ingen vacker bild som målas upp.

Enligt dokumentären spionerar kyrkan systematiskt på sina medlemmar och hotar att avslöja hemligheter om deras privatliv om de lämnar kyrkan. Mest skrämmande är de hemska skildringarna av scientologikyrkans omskolningsläger, som kallas ”Gropen”.

Lägret består av en handfull husvagnar på en av kyrkans tomter i Kalifornien. Där utsätts ”tvivlare” för hårt fysiskt arbete och fysiska bestraffningar i flera månader, medan de får leva på matrester från kyrkan.

En av de mest öppenhjärtiga kritikerna i dokumentären är manusförfattaren och regissören Paul Haggis (Million Dollar Baby, Crash). Han har tidigare berättat om sina upplevelser av scientologin i en omfattande artikel i The New Yorker år 2011.

”Jag var med i en religiös kult i 34 år. Alla andra kunde se det. Jag vet inte varför jag inte såg det”, säger han i intervjun.

Fem kända nuvarande eller tidigare scientologer

John Travolta vid premiär på scientologifilm

John Travolta och hans hustru Kelly Preston vid premiären på scientologifilmen ”Battlefield Earth”, vars tillblivelse Travolta aktivt bidrog till. Filmen bygger på en science fiction-roman från 1982 av L. Ron Hubbard.

© Flickr/RA.AZ och Shutterstock

Tom Cruise

Scientologins galjonsfigur. Den hittills ende mottagaren av rörelsens Freedom Medal of Valor.

John Travolta

Spelade en stor roll för att L. Ron Hubbards roman ”Battlefield Earth” filmatiserades. Mångårig medlem av kyrkan.

Chick Corea

Jazzmusiker och tonsättare.

Elisabeth Moss

Stjärnan från bland annat The Handmaid’s Tale och Mad Men.

Beck

Den amerikanske musikerns pappa hade varit scientolog under större delen av Becks liv. Beck fortsatte traditionen.

Scientologi-ordbok

Trave med scientologins ”Dianetics”

En trave med L. Ron Hubbards ”Dianetics” samt en parodi på samma bok från den amerikanska satirtidskriften National Lampoon: ”Diarrhetics”.

© Flickr/Anonymous9000 och Shutterstock

Få koll på några av de viktigaste begreppen i scientologins lära.

Auditering

Auditering är en särskild terapiform eller andlig vägledning, som är central i läran. Målet med auditering är enligt scientologin ”människans andliga frigörelse”, som uppnås genom att trauman från detta eller tidigare liv identifieras och undanröjs.

E-meter

E-meter är det centrala verktyget i auditeringen och används av en så kallad auditör. E-metern består av en låda med två sladdar med elektroder i änden, som enligt scientologerna kan lokalisera trauman hos den person som håller i elektroderna.

Engram

Enligt scientologin begränsas människan av sitt reaktiva sinne. Det är den del av sinnet som innehåller alla traumatiska eller smärtsamma minnen – engram. Enligt scientologerna ger engram utslag i form av irrationellt beteende och psykosomatiska sjukdomar.

Clear

Clear är enligt scientologin det tillstånd man uppnår genom terapiformen auditering. En person uppnår tillståndet Clear, när hen befrias från sina trauman – engram – från både detta och tidigare liv.

Dianetik

Dianetik är en teori och en terapeutisk behandlingsform utvecklad av scientologins grundare L. Ron Hubbard, och som han utvecklade i boken Dianetik. Dianetik handlar i grund och botten om medvetandets struktur och funktion.