Shutterstock
Treklöver och hästsko på grön bakgrund

Därför firas Saint Patrick's Day i hela världen

Irlands nationalhelgon firas varje år den 17 mars även långt utanför de irländska gränserna.

Vad är Saint Patrick's Day?

Saint Patrick´s Day är en årlig festdag, då det irländska skyddshelgonet Patrick firas.

Det är även Irlands nationaldag, som firas med pompa och ståt varje år. Den firas emellertid även i stor stil på många andra håll i världen – i synnerhet där irländska migranter genom historien har slagit sig ner.

När infaller Saint Patrick's Day?

Saint Patrick's Day firas varje år den 17 mars. Det beror på att Patrick dog den 17 mars år 461.

St. Patricks's Cathedral i Dublin, Irland

St. Patrick's Cathedral i den irländska huvudstaden Dublin.

© Shutterstock

Det irländska helgonet levde på 400-talet, men det var först senare som firandet fick sin nuvarande form.

I Irland firades Saint Patrick's Day ursprungligen med gudstjänster och andra kyrkliga handlingar, som skulle hylla Patrick.

När irländska invandrare under 1700-talet förde traditionerna till USA utvecklades firandet emellertid till ett sekulärt och mer uppsluppet hyllande av irländsk kultur.

Varje år färgas floden i den amerikanska staden Chicago grön för att markera Saint Patrick's Day. Traditionen inleddes 1962, då stadens vvs-fackförening använde byggmaterial för att åstadkomma den speciella nyansen i floden. Stadens ledning vill inte avslöja vilka ingredienser som används, men lovar att de är oskadliga för miljön och godkända av myndigheterna.

Shutterstock

Världens första Saint Patrick's Day-parad hölls i staden St. Augustine i Florida år 1601. Det var då en spansk koloni, och bakom initiativet till paraden stod den irländske prästen Ricardo Artur.

Mer än ett sekel senare – 1737 – arrangerades en Saint Patrick's Day-parad i Boston, då irländska soldater i den engelska armén marscherade genom gatorna. Tjugofem år senare kom turen till New York, där den första paraden för Patrick hölls 1762.

Sedan dess har många fler städer hakat på traditionen, och firandet av det irländska helgonet har spridit sig till andra delar av världen.

Vem var Patrick?

Staty av det irländska helgonet Patrick

Denna staty av det irländska helgonet Patrick står på Hill of Tara (irländska: Teamhair or Cnoc na Teamhrach).

© Shutterstock

Patricks namn var från början Patricius, och han föddes i romarrikets västra del (Britannien) år 390.

På den tiden brukade irländare ofta segla till Britannien för att plundra. De kidnappade även människor, som de kunde ta med tillbaka till Irland som slavar.

Det ödet drabbade 15-årige Patricius, som under natten rövades bort från sina föräldrar och sedan levde sex år som slav i Irland.

I Irland upplevde Patricius en religiös väckelse, och han kände sig manad att sprida Guds ord. När han kommer hem till Briannien börjar han därför utbilda sig till biskop för att kunna få tillåtelse att missionera det kristna budskapet.

Han återvände sedan till Irland och betraktas som den som förde kristendomen till landet.

Berättelserna om Patricius liv bygger på ett brev som han skrev på sin ålders höst.

Patrick har aldrig helgonförklarats av den katolska kyrkan, men sedan 1600-talet har han betraktats som Irlands skyddshelgon.

Varför förknippas Patrick med en treklöver?

Saint Patrick avbildas ofta med en treklöver i handen.

Det beror på att han enligt en myt ska ha förklarat för icke troende om kristendomens treenighet (Fadern, Sonen och helige Ande) med hjälp av en treklöver. Både den gröna färgen och treklövern är i dag irländska nationalsymboler.

Patrick har gett namn åt katedraler i hela världen

Saint Patrick's Cathedral i New York
© Shutterstock

New York, USA

St. Patrick's Cathedral i New York är viktig för katoliker i den amerikanska miljonstaden. Den är byggd i nygotisk stil och invigdes 1878.

Saint Patrick's Cathedral i Melbourne
© Shutterstock

Melbourne, Australien

St. Patrick's Cathedral i Melbourne är byggd i nygotisk stil, slog upp dörrarna 1897 och var färdigbyggd 1939.

Saint Patrick's Cathedral i Dublin
© Shutterstock

Dublin, Irland

Saint Patrick's Cathedral i Dublin öppnade 1191 och är byggd i gotisk stil.

Hela världen firar Saint Patrick's Day

Saint Patrick's Day har utvecklats till ett firande av irländsk kultur med parader, då glada människor klär sig i gröna kläder och höga, gröna hattar. Med traditionell mat, musik och dans firas dagen på livligt och glatt sätt.

De många irländska pubarna runt om i världen är synnerligen välbesökta denna dag.

En Guinness-öl

Försäljningen av det irländska ölet Guinness nästan trefaldigas varje år på Saint Patrick’s Day.

© Shutterstock

Försäljningen av öl av märket Guinness ökar varje år den 17 mars. En vanlig dag säljer bolaget 5,5 miljoner pints i hela världen, men på Saint Patrick's Day exploderar det till 13 miljoner pints.

Många äter rimmat nötkött och kål på Saint Patrick's Day, och måltiden är en gammal irländsk-amerikansk tradition. I 1800-talets New York var rimmat nötkött nämligen ett billigare alternativ till skinka, som vanligtvis åts i Irland.