YULI SCHWARTZ/IAA & Idan Horan/IAA
Hathor Israel

Pensionär hittar egyptisk gudinna på stranden

Hennes man undrade vad hon hade för sig, när hon vadade ut i vattnet för att hämta en sten. Nu drömmer många amatörarkeologer om att göra ett lika imponerande fynd.

Israeliska Lydia Marner och hennes make går alltid en morgonpromenad längs stranden Palmachim utanför Tel Aviv. Den här junidagen fick den 74-åriga kvinnan syn på en lite märklig sten ute i vattnet.

”Jag såg att det var något speciellt med den”, förklarade hon. Det visade sig att hon hade helt rätt.

Medan Lydias make inledningsvis var skeptisk och undrade om det verkligen var nödvändigt att blöta ner sig för att hämta en sten, tog hon några bilder av stenen och skickade till vänner.

De föreslog att hon skulle kontakta den israeliska myndigheten för fornfynd, som genast visade ett stort intresse för fyndet och skickade ut personal för att titta på stenen.

Egyptisk gud dyrkades i forntidens Israel

Bronsåldersexperten Amir Golani kunde berätta att stenen var en 3 000 år gammal statyett.

I ett pressmeddelande uppger han att ”dessa figurer användes för tillbedjan och förknippas i regel med den egyptiska gudinnan Hathor”.

”Först skrattade min man åt mig, men nu känner hela min familj till det fantastiska som hände mig”, säger Lydia Marners.

Även om Hathor kommer från den egyptiska mytologin är det inte ovanligt att hitta statyetter av henne i Israel. Hon tillbads nämligen även av det israeliska folket kanaanéerna, som tog till sig åtskilliga egyptiska gudar.

Den lilla stenskulpturen har förmodligen använts i ett hem, där den har stått på ett litet altare. Hathor är en av de äldsta egyptiska gudarna, och var bland annat kärlekens gudinna. Statyetten ska troligen ställas ut på ett lokalt museum.

Hathor Israel

Många av anletsdragen har försvunnit under årens lopp. Trots det kunde arkeologerna se att figuren tillverkats på samma sätt som andra avbildningar av gudinnan Hathor.

© Idan Horen/ IAA