Tusentals personer hade samlats framför katedralen i Clermont. Riddare, adelsmän, bönder och tjänstefolk knuffades och pressade på för att få de bästa platserna nära podiet.
Påven Urban II intog sin plats och höjde armarna:
”Vi har en oerhört viktig uppgift framför oss. Ni måste bistå era bröder i Östern. Turkarna har besegrat kristna i strid och ödelagt Guds kungarike”, deklarerade han.
Folkmassan svarade genast med skällsord mot turkarna, och påven fortsatte: ”Vilka är då dessa kristenhetens fiender? Turkarna är fiender till Gud och till allt som är heligt. De omskär kristna, befläckar altare och orenar dopfuntar. De torterar kristna till döds. De våldtar kristna kvinnor och skändar kristna barn. De ställer upp sina hästar i de heliga kyrkorna. Den Heliga Graven är ockuperad av ett orent folk.”
Urbans attack mot turkarna återges bland annat i Gesta Francorum – en samtida skrift om korsriddarnas bedrifter.
Talet fortsatte sedan med en våldsam kritik av det franska riddarståndet som plundrade och härjade i stället för att följa Guds bud. Deras makt och rikedom på jorden skulle inte skona dem från helvetets lågor, försäkrade Urban den upphetsade folkmassan.
”Men frälsningen är inte ouppnåelig!” fortsatte han.
”Om ni vill skona era odödliga själar, skynda er då modigt fram som Guds riddare och befria den Heliga Graven. Se hur ädelt det är att dö för Kristus i den stad där han dog för våra synder!”, dundrade påven och lovade syndernas förlåtelse till alla som gav sig ut för att strida för Kristus.
”Låt Guds armé ropa mot Hans fiender: DEUS VULT! DEUS VULT!” (Gud vill det) vrålade Urban. Exalterade instämde åhörarna i ropen och på många av dem rullade tårar nedför kinderna medan de slogs om att bli de första att ta upp korset. Korstågens era hade inletts.