Ny religion föddes ur science fiction
Kan en utfattig science fiction-skribent hitta på sin egen religion, få andra att tro på den och på så vis bli rik och berömd? L Ron Hubbard, scientologins omstridde grundare, visade att det är fullt möjligt.

Church of Scientology Building ligger på Sunset Boulevard i Los Angeles.
I oktober 1947 levde den då 36-årige krigsveteranen L Ron Hubbard under svåra omständigheter. Hans hälsa var fortfarande dålig efter andra världskriget och han hade ständiga pengabekymmer.
I ett brev till den amerikanska myndigheten som ansvarade för krigsveteranernas situation beskrev han sin nedstämdhet och sina självmordstankar. Kunde han möjligen få en högre pension, så skulle livet bli lättare?
Det fick han, men de ekonomiska problemen fortsatte.
Hubbard var sedan länge en av USA:s flitigaste författare av science fiction. Hans texter publicerades i de billiga magasin som på den här tiden var kända för att betala ”en penny per ord”.
Sådana texter kunde han producera i nästan obegränsade mängder, men oavsett hur mycket han skrev blev inkomsterna små.
Något år senare flyttade Hubbard till Savannah i Georgia. Där började han arbeta som frivillig på mentalsjukhus, för att hjälpa patienter att hantera sina problem.
Den metod han använde hade han utvecklat själv, med utgångspunkt i en omvälvande upplevelse han hade haft tio år tidigare, då hans hjärta stannat för en kort stund i samband med en enkel operation.
Efteråt berättade Hubbard att han under de sekunder som gick innan man lyckades återuppväcka honom hade en intensiv ”nära döden-upplevelse”, där han lärde känna existensens sanna natur.
Omstörtande text
Om detta hade han sedan berättat i boken Excalibur, som enligt Hubbard var så viktig att den skulle ”revolutionera allting”.
Så intensiv och nyskapande var denna text, menade han, att ingen kunde läsa den utan att förändras fullständigt.
För vissa påstods boken ha varit så drabbande att de blivit vansinniga efter att de hade läst den, och i några fall skulle läsare till och med ha begått självmord efteråt. Andra hade en mer kallsinnig syn på boken – inget förlag hade till exempel velat ge ut den.