Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När uppstod satanism?

År 1966 blev satanismen som religion organiserad i Church of Satan. Tillbedjan av Satan har dock många hundra år gamla rötter.

Shutterstock

Under historiens gång har den kristna kyrkan flera gånger anklagat individer och grupper för att tillbe Satan, men anklagelserna är svåra att bevisa.

Det är dock dokumenterat att satanistiska kulter existerade redan på 1600-talet.

Det var även på den tiden som den engelske författaren John Milton skrev boken Paradise Lost, som nyanserar bilden av Satan som en självutnämnd frihetskämpe.

Denna tolkning fick stöd under 1800-talet, då författare, konstnärer och filosofer började framställa Satan som en antihjälte.

Enligt det synsättet gick Satan från att vara förkroppsligandet av ondska till att göra uppror mot kyrkans förtryck och erbjuda människan visdom.

Satanism som organiserad religion började 1966 med bildandet av Church of Satan.

I dag utgörs satanismen av en uppsjö av filosofiska, andliga och kulturella riktningar. Alla har Satan i ­centrum som symbol för bland annat individens frihet och motstånd mot auktoriteter.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj