När dog asatron i Skandinavien ut?
När dog asatron slutgiltigt ut i Skandinavien? Och vet man vem som var den sista asatroende i Sverige?

Ansgar kom med kristendomen till Birka på 830-talet.
SVAR. Religionsskiftet i Skandinavien var en minst sagt segdragen process. Redan på 300-talet, när Romarriket blev kristet, kom nordborna i kontakt med den nya läran. Möten med kristna uppstod till exempel i samband med handel eller om man blivit värvad som soldat till den romerska armén. Det kan alltså ha funnits troende katoliker i vårt land långt tidigare än vad man kan tro.
Under vikingatiden blir det tydligt hur den gamla och den nya tron existerar parallellt i samhället. Det är vid denna tid som de första missionärerna dyker upp i det skriftliga källmaterialet. Den mest kända av dem är Ansgar, som missionerade i Birka på ön Björkö i Mälaren under 800-talet. Han kallas Nordens apostel, men sådde bara ett frö; det skulle dröja ännu ett par hundra år innan svenskarna konverterade.
Kors och Torshammare
Det finns flera tecken på vikingatidens »blandreligion«. I en av Birkas kammargravar från 900-talet har man funnit resterna efter en man, en kvinna och ett barn. I graven låg en torshammare och ett silverkors. Kanske kan det vara så att någon av de tre övergått till den nya religionen? Eller så ansåg man sig inte behöva välja, Jesus var bara ytterligare någon att tillbedja i den stora gudaskaran.
Ett annat arkeologiskt exempel kommer från danska Trendgården på Jylland, där man har funnit en gjutform i vilken man kunnat tillverka både kors och torshammare.
En jämförelse mellan Sigtuna och Gamla Uppsala under 1000-talet ger en god bild av förhållandena. Sigtuna gick under benämningen »Guds stad«, här firades gudstjänster och här höll kristna kungar till. Men bara ett par mil därifrån samlades svearna för att offra djur och människor till gudarna, åtminstone om man får tro Adam av Bremens skildring från 1070-talet.