GraphicaArtis/Bridgeman Images

Så såg Jesus ut i verkligheten

Jesus avbildas ofta som en vit man. Men målningarnas framställning stämmer inte överens med hur han tros ha sett ut. Se forskarnas förslag på frälsarens utseende i galleriet nedan.

Historikerna vet att den historiska personen Jesus levde i Mellanöstern för cirka tvåtusen år sedan, vilket innebär att han måste ha varit mörkhyad och haft mörkt hår. Redan på några av de första kristna avbildningarna ser emellertid Jesus inte alls ut som den mörkhyade, skäggige jude han var.

Till och med på det äldsta kända porträttet av Jesus, från cirka år 235 efter Kristus, framställs han som en slätrakad grekisk-romersk man.

Skälet till det är troligen att de tidigaste avbildningarna mer syftade till att befästa Jesus som ledare för den kristna tron än at avbilda honom realistiskt. Därför framställdes han som en romersk gud, i enlighet med lokala konsttraditioner.

Se hur Jesus såg ut i verkligheten:

Jesus avbildas ofta som en ljus europé. Verkligheten var en helt annan.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Håret och skägget var troligen kort och lockigt och mörkbrunt eller svart, vilket var det vanliga bland judiska män i Judeen.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Jesu hudfärg och utseende nämns inte i Bibeln eller historiska källor. Det står dock i Bibeln att Judas behövde peka ut Jesus för romarna, vilket kanske tyder på att Jesus inte skilde sig utseendemässigt från övriga judiska män.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Så såg Jesus troligen ut

Experter använde år 2001 rättsmedicinska metoder för att försöka återskapa hur Jesus såg ut. Resultatet var en korthårig man med brunaktig hy och grova anletsdrag, vilket ligger i linje med hur en typisk judisk man såg ut för tvåtusen år sedan.

GraphicaArtis/Bridgeman Images & Bob Collier/Getty Images

Den ljushyade Jesus spred sig

Under de följande seklen framställdes Jesus som antikens filosofer och fick ljus hy, långt hår och skägg. Inom den bysantinska kyrkan var en ljushyad Jesus ett populärt motiv, som i och med Bysantinska rikets dominans under medeltiden blev allmänt accepterat.

Den ljuse Kristus fick sin storhetstid under renässansen, då han avbildas på verk av konstnärer som Leonardo da Vinci och Michelangelo.

När europeiska kolonisatörer begav sig ut i världen följde den ljushyade Jesus med, och därmed fick han fotfäste i hela världen.

Lokala avbildningar av Jesus är dock inte ett enbart västligt fenomen. Etniska varianter av Jesus förekommer även i bland annat Etiopien och Kina.