John Theodor/ Shutterstock.com & Gift of The Clowes Fund Incorporated and E.B. Martindale, 1959
Målning av Jesus över damm

Mirakelfynd: Här fick Jesus en blind man att se

Enligt Bibeln botade Jesus en blind man vid en damm i Jerusalem. För första gången på 2 000 år syns de åtta trappstegen ovan jord igen.

I Davids stad Jerusalem har arkeologer grävt ut några speciella stenar från miraklernas tid.

I Siloadammen har de hittat trappstegen till den damm där en blind man, enligt Bibeln, tvättade sig på Jesu begäran och återfick synen.

Snart kommer även dagens nyfikna att kunna se, eftersom de israeliska myndigheterna tidigare i år meddelade att hela den 2 700 år gamla bassängen snart kommer att öppnas för allmänheten.

Åtta bibliska stenar blir synliga igen

Under antiken ingick Siloadammen i Jerusalems vattenförsörjning, och enligt arkeologer täckte dammen ett område på 5 000 kvadratmeter.

En liten del av dammen har redan grävts ut, men under sommaren har arkeologerna hittat ytterligare åtta stenar i den antika vattenreservoaren.

Enligt arkeologerna är det första gången på två årtusenden som de bibliska stenarna syns ovan jord.

Siloadammen täcktes över under det första judisk-romerska kriget år 70 e.Kr., då romarna förstörde Jerusalem och brände det andra templet på tempelberget.

Jesus botar en blind man i Siloadammen

I Johannesevangeliet berättas att Jesus passerar förbi dammen efter att ha talat till judarna i templet.

Här möter Jesus och hans anhängare en man som är född blind:

Sten i Siloadammen i Jerusalem

Under antiken var Siloadammen en del av Jerusalems vattenförsörjning. Längs vattenbrynet satt stadens fattiga och sjuka, inklusive den namnlöse blinde mannen som Jesus, enligt Johannesevangeliet, gav synen tillbaka.

© John Theodor/ Shutterstock.com

"Hans lärjungar frågade honom: 'Rabbi, vem har syndat, han själv eller hans föräldrar, sedan han föddes blind?

Jesus svarade: 'Varken han själv eller hans föräldrar har syndat, utan för att Guds gärningar skall uppenbaras i honom. De gärningar som han som sände mig kommer att ha gjort, måste vi göra så länge det är dag. Det kommer en natt då ingen kan arbeta. Så länge jag är i världen är jag världens ljus.

När han hade sagt detta spottade han på marken, gjorde lera av spottet, smetade leran på den blindes ögon och sade till honom: "Gå och tvätta dig i Siloadammen.

Så gick han och tvättade sig, och när han kom tillbaka kunde han se."

Öppnas för allmänheten för första gången

Snart kommer alla intresserade att kunna se den mytologiska platsen med egna ögon. Tidigare i år meddelade israeliska myndigheter nämligen att hela den gamla dammen bör grävas ut och öppnas för allmänheten så snart som möjligt.

Det blir första gången i modern historia som människor återigen kan sitta vid vattenbrynet där den blinde mannen satt när Jesus gick förbi och gav honom synen tillbaka.