Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Israel tog emot tusentals immigranter efter andra världskriget. De nya medborgarna var en påfrestning för den unga staten.

Samhälle - Religionshistoria

Israel ville inte ha svaga judar

Den israeliska utrikesministern Golda Meir försökte år 1958 förhindra svaga polska judar att immigrera till Israel.

”I samarbetskommittén har föreslagits att den polska regeringen ska informeras om att vi önskar börja med sortering i aliyah (immigrationen, reds anm.) då vi inte längre kan acceptera sjuka och handi­kappade”, skrev Meir i ett brev till Israels polska ­ambassadör.

Brevet, som är stämplat ”topphemligt”, hittades nyligen av historikern Szymon Rudnicki vid universitetet i Warszawa. Han har i flera år forskat i de polsk-israeliska relationerna och är förvånad över Meirs brev:

”Det är ett mycket kallsinnigt dokument. Det bekräftar att Golda Meir var en brutal politiker, som kämpade för intressen snarare än männi­skor”, säger Rudnicki till den israeliska tidningen Haaretz.

Läs också:

Nazism

Så blodig var långa knivarnas natt

3 minuter
Uppfinningar

Motorbåten uppfanns av tyska bensinpionjärer

1 minut
Revolution

Lenins väg till makten

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj