Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur gammal är Turinsvepningen?

Ända sedan liksvepningen dök upp i medeltidens Frankrike har dess äkthet diskuterats. Men modern forskning har presenterat en hypotes om klenodens ålder och härkomst.

Giuseppe Enrie/Wikimedia

Turinsvepningen är en cirka 4,5 meter lång linneduk som Jesus påstås ha svepts in i efter korsfästelsen för cirka tvåtusen år sedan. Svepningen har avtryck efter en manskropp och spår av blodfläckar som motsvarar de sår som Jesus fick när han avrättades.

Den ikoniska svepningen nämns för första gången i en text 1354, då en riddare visade den i en kyrka i den franska staden Lirey. Var riddaren fått tag i tygstycket och var det funnits sedan korsfästelsen sägs inte.

Svepningen ställdes ut i kyrkan och lockade horder av pilgrimer, men 1389 skrev biskopen av Troyes i ett brev till påven att en lokal konstnär medgett att han förfalskat svepningen.

Avtrycket på svepningen framträder tydligt på negativa fotografier.

© Art Collection 2/Imageselect

Biskopens uppgifter tycks ha varit korrekta, för flera vetenskapliga studier har visat att svepningen inte är äkta. År 1988 visade till exempel tre oberoende kol 14-dateringar att tyget kom från en period mellan åren 1260 och 1390.

År 2018 använde forskare moderna forensiska tekniker för att undersöka blodfläckarna på svep­ningen. Slutsatsen var att fläckarna inte var autentiska, utan troligen hade skapats av en konstnär.

VIDEO – Se hur kol 14-dateringarna gick till:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj