Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den "kontakt" Oraklet i Delfi hade med guden Apollon orsakades av narkotiska naturgaser.

Samhälle - Religionshistoria

Hur föll oraklet i Delfi i trans?

Kunde oraklet i Delfi försätta sig i trans?

Oraklet i Delfi var påverkat av naturgaser

I 1200 år vallfärdade forn­tidens greker till Delfi för att höra guden Apollo tala genom ett kvinnligt orakel, som i trans siade om allt från krigsframgångar till kärleksaffärer. Vad grekerna inte visste, var att oraklets förbindelse med Apollon var mycket jordnära. Hennes trans och ofta tvetydiga svar berodde nämligen på att hon var påverkad av narkotiska naturgaser.

Spricka i berggrunden ledde ut gaser

Precis under den plats där oraklet satt har forskare hittat en spricka i berggrunden, där gas och grundvatten lätt kan tränga upp till markytan. Kemiska analyser avslöjar att kalkstenslagren under templet innehåller både metan och etan. Intressantast var dock fyndet av etylen – en gas som ända in på 1800-talet användes som bedövningsmedel. I små doser ger etylen en känsla av eufori, medan stora doser kan be­döva en människa. De geologiska förhållandena var alltså perfekta för att bringa oraklet i trans.

Grekisk filosof upptäckte att Oraklet inandades ångor

Även den grekiske filosofen Plutarchos upptäckte sam­bandet. Omkring år 95 e Kr tillträdde han posten som en av de präster som skulle tyda oraklets svar och såg då hur hon andades in ånga som steg upp genom en spricka i golvet. Han gissade att ångorna kom från underjor­diska källor och att de var orsaken till hennes profetiska förmågor. Det drogade oraklet siade om framtiden ända fram till år 392 e Kr, då de kristna förbjöd kulten.

Läs också:

Greker

Oraklet i Delfi sniffade gas

13 minuter
Greker

Orakel från antiken hittat i grekisk brunn

2 minuter
Teknik

Apollo 13: ”Houston, vi har ett problem”

20 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj