Hur dolde man liklukten i kyrkan?
Jag har fått berättat för mig att man hade doftpåsar med sig i kyrkan förr, då det luktade så illa från kropparna som låg begravda under golvet. Stämmer detta?

I Lunds domkyrka var liklukten stark – särskilt från utrymmen under bänkarna. Akvarell från 1833.
SVAR Det är riktigt att man i västerlandet alltsedan medeltiden har använt väldoft som ett medel mot odör, ofta i medicinskt syfte för att avvärja luftburna sjukdomar. Det finns också bevarade vittnesmål om problem i de svenska kyrkorna i äldre tid, med såväl liklukt som med sjukdomar som relaterades till detta.
Stanken och smittorisken var framförallt ett problem tills man slutade med begravningar under kyrkgolven i början av 1800-talet, men ibland förekom elaka lukter även efter detta.
ERIK DEN HELIGES KORSTÅG TILL FINLAND
Det västerländska bruket av parfym som läkemedel tycks ha anammats i samband med korstågen. Genom pestepidemierna från och med 1300-talets mitt fick det en större omfattning. Under medeltiden och renässansen användes framförallt så kallade pomandrar som ett medicinskt medel mot dålig lukt och därtill relaterade smittor.
Pomandrar och vinaigretter
Pomandern betecknade i första hand själva läkemedlet, exempelvis parfym gjort av ambra från kaskelotvalens matsmältningssystem, eller mysk från myskhjortens testiklar. Men ordet betecknade också den värdefulla behållaren för doftämnet: en perforerad och dekorerad liten kula av ädelmetall som bars som ett smycke.
SÅ HAMNADE GOTERNAS SILVERBIBEL I SVERIGE
I de övre sociala skikten ersattes pomandern som pestmedicin av vinaigretten (inte att förväxla med dressingen) från och med det sena 1600-talet. Denna var en liten dekorerad silver- eller mässingsdosa som innehöll en svamp indränkt i starkt luktande ättika. Från 1800-talets början användes den uteslutande av kvinnor och i mitten av seklet upphörde bruket helt.