Hinduismen är världens tredje största religion när det gäller antalet anhängare, näst efter islam och kristendomen.
Hinduismen nämns därför alltid som en av de fem världsreligionerna, tillsammans med islam, judendom, kristendom och buddhism.
Bortsett från sin storlek har hinduismen dock inte mycket gemensamt med de andra världsreligionerna.
Här kan du få veta mer om hinduismens religiösa sedvänjor och lära känna åtta av de viktigaste hinduiska gudarna.
En mångfaldig religion
Medan kristna och muslimer runt om i världen tror på samma gud, läser samma bok och deltar i samma ritualer, är hinduer bundna snarare av etnicitet än av religiös praxis.
Det finns nämligen inga universella ritualer och dogmer inom hinduismen, precis som det inte finns någon enskild gud eller grundare av religionen.
Hinduismen är en mångsidig religion med många olika gudar, ritualer och trosuppfattningar. Gemensamt för dem är att de har sitt ursprung i de gamla vediska skrifterna.
Vedatexterna och upanishaderna har varit särskilt viktiga.
Vedatexerna och upanishaderna presenterar viktiga hinduiska trosuppfattningar i livfulla berättelser om världens början och slut, gudarnas vrede och straff samt människornas roll i det kaos som de föds in i.
Karma, samsara och moksha: Den hinduiska vägen till frälsning
De mest centrala inslagen i hinduismen är föreställningarna om samsara och karma.
Hinduismen tror på återfödelse eller reinkarnation som en del av det livshjul som kallas samsara. Detta eviga kretslopp av återfödelser fortsätter så länge själen, atman, lever i okunnighet.
Återfödelserna varierar i rang och status beroende på ens karma. Därför är det inte oviktigt hur man beter sig i detta liv.
Genom att göra goda gärningar kan man bygga upp karma som kan hjälpa själen till en bättre återfödelse.
Den ultimata förlösningen eller frigörelsen från samsara kallas inom hinduismen för moksha. Då förenas man med världssjälen, eller världsalltet, brahman.
Hur utövas hinduism?
Ritualer spelar en viktig roll inom hinduismen och det finns många olika ritualer: Meditation, bön, yoga, recitation av religiösa texter och dagliga offergåvor är bara några av de många ritualer som förekommer inom hinduismen.
Nedtecknade av arierna
Hinduismen bygger på de vediska skrifterna, som härrör från perioden 1500–500 före Kristus. Skrifterna nedtecknades av det indoeuropeiska folket arierna. De beskriver den vediska religionens trosuppfattningar, som dominerade Indusdalen under denna period.
Arierna var ett stamfolk som bosatte sig i Indusdalen omkring 1500–1000 före Kristus. De var jordbrukare och boskapsnomader och dyrkade i stor utsträckning de gudar som var förknippade med naturen.
De religiösa skrifter som de producerade berättar om skapelsen, offerritualer och gudar inom vedisk religion.
Purushahymnen introducerade kastsystemet
En av de viktigaste texterna inom den vediska religionen är Purushahymnen, som nedtecknades omkring 1500–500 före Kristus.
Hymnen är en skapelsemyt som förklarar hur forntida gudar offrade urmänniskan Purusha och skapade världen genom detta offer.
Det är också i denna text som kastsystemet, som delar in hinduerna i olika kaster, introduceras. Enligt kastsystemet tillhör hinduer från födseln en av följande kaster:
- Prästkasten (brahminer)
- Krigarkasten (kshatriyas)
- Köpmannakasten (vaishyas)
- Tjänarkasten (shudras)
Kasterna är rangordnade efter renhet och status i en hierarki, där prästkasten är den mest privilegierade.
Förutom de fyra kasterna finns det även kastlösa (daliter). Trots att det sedan 1950 är olagligt i Indien att diskriminera människor på grund av deras kasttillhörighet är kastsystemet fortfarande djupt rotat i den indiska kulturen.
Flytande övergång från vedisk religion till hinduism
Övergången från vedisk religion till hinduismen är flytande, men från omkring 400 före Kristus började människor tro på personliga gudar som Shiva och Vishnu, vilket innebar ett skifte i det religiösa landskapet.
Under Guptadynastin, som styrde norra Indien under perioden 320–550 efter Kristus, blev hinduismen den dominerande religionen i regionen.
Den klassiska hinduismen som blomstrade under denna period formades av tron på personliga gudar och vidareutvecklingen av begreppet dharma i den religiösa skriften Bhagavadgita.
Dharma beskriver de religiösa plikter som en rättoende hindu bör följa. Dessa uppgifter varierar beroende på kast, kön och livssituation.
Hur många gudar finns det inom hinduismen?
Du kanske har hört talas om Brahma som skapar, Vishnu som upprätthåller och Shiva som förstör. Dessa tre hinduiska gudar står var och en för sin del av skapandet av världen och bildar tillsammans ”trimurti”, som betyder ”de tre formerna”.
Men de tre skapelsegudarna är långt ifrån de enda hinduiska gudarna. Det finns otaliga gudar, var och en med sin komplexa personlighet.
Medan de vediska skrifterna nämner 33 gudar, har antalet på andra ställen beskrivits som ”330 miljoner” eller, med andra ord, ”oändligt”.
Här är emellertid åtta av de viktigaste hinduiska gudarna.